Linkuri accesibilitate

Navalnîi mobilizează la vot împotriva partidului lui Putin. „Să le dăm o mamă de bătaie”


Alexei Navalnîi își mobilizează concetățenii și de dincolo de gratii
Alexei Navalnîi își mobilizează concetățenii și de dincolo de gratii

Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al președintelui Vladimir Putin, le-a transmis de după gratii concetățenilor săi să se mobilizeze la alegerile parlamentare din septembrie, ca să-i dea partidului lui Putin „o mamă de bătaie”.

Îndemnul lui Navalnîi are loc după ce autoritățile au blocat mai multe site-uri independente de presă sau care au legătură cu Opoziția.

Luni, autoritatea de reglementare a presei din Rusia a interzis 49 de site-uri web care au avut legătură cu Navalnîi, inclusiv site-ul său principal navalny.com, timp în care regimul de la Kremlin pune din ce în ce mai multă presiune pe opozanții președintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Asociații lui Navalnîi se așteaptă ca autoritățile să blocheze în curând și aplicația „Votează inteligent”, care-i sprijină pe candidații cel mai bine poziționați pentru a-i învinge pe politicienii care au legătură cu Kremlinul.

Grație campaniei derulate prin această aplicație, partidul aflat la guvernare și controlat de Kremlin, Rusia Unită, a suferit pierderi serioase la alegerile locale.

Într-un mesaj din închisoare, Navalnîi le- a cerut susținătorilor să descarce aplicația „Smart Voting” care le permitea până de curând utilizatorilor să citească și conținut de pe site-ul său web, acum blocat.

„Ce experiment interesant”, a spus Navalnîi, citat de The Moscow Times, referindu-se la demersul autorității de reglementare a internetului, Roskomnadzor (Serviciul Federal de Control al Comunicațiilor, Informației Tehnologice și Mass Media), de a-i bloca site-ul.

Să luăm și noi parte la el și să le oferim Rusiei Unite, Kremlinului și Roskomnadzor o o mamă de bătaie”.

„După cum se spune, poți scuipa pe oameni, dar ce vei face dacă toți oamenii scuipă și ei pe tine?" a spus el în mesajul răspândit de asociații săi pe rețelele de socializare.

Autoritatea de reglementare rusă a încercat, de asemenea, să blocheze și canalele de YouTube ale lui Navalnîi și aliaților săi, care au primit „notificări identice” de la Roskomnadzor, a declarat pentru AFP Leonid Volkov, principalul său aliat.

Roskomnadzor și Google, care controlează YouTube, nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta incidentul.

YouTube a devenit una dintre cele mai vizibile platforme de pe care Navalnîi și-a lansat toate anchetele anticorupție.

Ancheta lui Navalnîi despre palatul construit lui Putin la Marea Neagră de oligarhii ruși a înregistrat 118 milioane de vizionări pe YouTube de când a fost lansată în luna ianuarie a acestui an. Putin a negat că palatul i-ar aparține.

Navalnîi, care abia a supraviețuit otrăvirii sale cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece, este în închisoare după ce a fost condamnat la doi ani și jumătate de detenție pentru o așa-zisă delapidare. Opozantul a spus despre dosarul său că este instrumentat politic.

În iunie, organizațiile sale au fost interzise ca „extremiste” iar membrii lor și sponsorii au primit interdicție de a candida la alegerile parlamentare din toamnă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG