Jurnaliștii PressOne, Răzvan Filip și Renata Mogîldea, au fost amenințați cu moartea în urma unei serii de investigații despre gruparea neo-nazistă „Unitatea 731”, activă în România și Republica Moldova. Investigația, care a documentat activitatea acestei rețele pe Telegram, inclusiv planuri de atacuri asupra unor cartiere din București, a atras reacții violente.
Este pentru a treia oară când jurnaliștii PressOne primesc asemenea amenințări, a precizat pe Facebook ziarista de investigație Emilia Șercan, ea însăși colaboratoare a publicației și victimă, în trecut, a amenințărilor și intimidărilor.
„«În curând, îi găsim şi îi omorâm. Dar trebuie să-i prindem într-un loc retras», este conținutul unui mesaj postat pe Telegram de membrii acestei rețele”, scrie Emilia Șercan.
Redactorul-șef PressOne, Alex Olaru, a spus pentru Europa Liberă că amenințările cu moartea au apărut după publicarea primului articol, pe 14 aprilie.
„Redacția și reporterii PressOne au început să primească amenințări directe cu moartea sau mesaje care descriu violențele la care ar urma să fie supuși. Primele amenințări au venit chiar de la fondatorul grupării «Unitatea 731», apoi au continuat, prin mesaje transmise de diferite conturi anonime, prin Instagram, Telegram sau alte canale publice”, spune Alex Olaru.
Redactorul-șef PressOne mai spune că pe numele celor doi reporteri ai publicației a fost inclusiv o recompensă.
„Toate aceste mesaje au fost transmise mai departe Poliției. Deși cei doi reporteri, Renata și Răzvan, au făcut plângeri, constatăm, între timp, că activitatea în grupurile respective continuă și că pe Telegram, de exemplu, se propagă în continuare mesaje și idei radicale, violente, extremiste”, adaugă Alex Olaru.
Acest ultim episod vine pe fondul unui fenomen de care se plâng mulți jurnaliști români, supuși amenințărilor pentru munca pe care o fac.
Un caz recent este cel al publicației HotNews, care a publicat amenințările directe primite după ce redacția a fost criticată de George Simion, candidatul la președinția României.
Suntem destui care vă vom face o vizită începând de săptămâna viitoare.
În secțiunea de comentarii a site-ului HotNews au fost primite mesaje anonime de amenințare, printre care și: „Suntem destui care vă vom face o vizită începând de săptămâna viitoare”, repetat de trei ori, alături de insulte.
„Acea amenințare, și nu cred că e singura, (...) a venit pe comentariile la articole. Tonul agresiv la adresa celorlalți interlocutori din comentarii e de lungă durată, e vechi, dar pare să se fi înăsprit”, spune directorul editorial HotNews, Dan Duca.
Mesajele de amenințare, care fac referire la momentul alegerilor prezidențiale, au venit după ce candidatul George Simion a scris pe blogul său două pasaje formulate ca o amenințare directă la „o parte dintre cei care vă pretindeți civilizați”.
„Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi”, a scris George Simion, apoi, la finalul postării pe blog, președintele AUR a repetat: „Păreți bezmetici, iraționali și total nedispuși că acceptați că lumea nu este doar cum o vedeți voi. Ce mă fac cu voi? Individual, nu în grup”.
Candidatul AUR a nominalizat explicit două publicații, HotNews și G4Media
„Nu știu dacă e cu incidențe sau nu, cronologic așa s-au întâmplat lucrurile, e adevărat. Mesajele au apărut în perioada în care domnul Simion a menționat HotNews ca sursa nemulțumirii sale”, mai spune Dan Duca, care adaugă:
„Asistăm la un moment în care o parte a publicului vrea să audă doar propria versiune a poveștii. Cei care încearcă să mențină un echilibru, reflectând ambele părți, sunt considerați nepotriviți pentru meserie și pentru societate.”
Și G4Media a reacționat la atacul venit din partea candidatului George Simion la adresa celor două instituții de presă.
„Nu ne lăsăm intimidați de amenințările candidatului George Simion, un politician care folosește violența fizică și de limbaj pe post de armă politică fără să fi fost sancționat vreodată. Continuăm să apărăm valorile democratice, libertatea de exprimare și statul de drept, așa cum am făcut-o și în cazul altor atacuri”, a transmis redacția G4Media.
Pe 15 mai, vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a venit cu un nou atac la adresa presei, într-o discuție la HotNews.
„Presa din România trebuie să fie liberă, dar nu este azi liberă. Ea funcționează sincron cu o rețea mafiotă care delapidează bugetul de stat”, a spus liderul AUR, care a afirmat că există „o rețea organizată împotriva libertății de informare și pentru a apăra o clică care a capturat statul român”.
Reprezentanții redacțiilor cu jurnaliști amenințați spun că și-au luat măsuri de siguranță care includ informarea autorităților asigurarea conturilor online și aplicarea unor soluții de siguranță cibernetică. De asemenea, redacțiile oferă cursuri care să îi ajute pe jurnaliști să gestioneze asemenea situații și să se protejeze individual.
Amenințarea jurnaliștilor, un fenomen cu „tradiție” în România
Fenomenul amenințărilor și intimidărilor la care sunt supuși jurnaliștii români nu este unul nou. Exemplele de amenințări și intimidări sunt multiple. Iată doar câteva dintre ele.
Jurnalistul Victor Ilie a fost supus unor amenințări grave, în special din partea lui Bruno Mihăilescu, liderul organizației Tracia Unită, care îl susținea pe fostul candidat Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.
Potrivit unor înregistrări făcute publice, Mihăilescu l-a amenințat telefonic pe Victor Ilie în timpul documentării unei investigații privind influența banilor ruși în campania electorală, spunându-i să se oprească „cât mai are ocazia” și afirmând că „o să fie desființate toate sistemele din România, inclusiv toți jurnaliștii care au mințit poporul”
De asemenea, Emilia Șercan (PressOne) a fost vizată de multiple acțiuni de amenințare, defăimare și intimidare, inclusiv campanii de compromitere și scurgerea de probe din dosare penale, după anchete despre plagiatul fostului premier PNL, Nicolae Ciucă. Șercan a susținut că a primit amenințări cu moartea și a fost ținta unor campanii de denigrare orchestrate inclusiv de persoane din instituții ale statului, potrivit unei decizii judecătorești.
Jurnalistul Cristian Pantazi (G4Media) și familia sa au fost amenințați după publicarea unor investigații critice. Soția sa a fost vizată de amenințări din partea unui cadru militar care încerca să oprească o anchetă jurnalistică.
Jurnaliști de la Europa Liberă, B1 TV, Digi24 au fost agresați fizic și verbal la proteste organizate de AUR în 2025. Poliția a deschis anchete după aceste incidente.
O jurnalistă Antena 3 CNN a fost hărțuită de Diana Șoșoacă și de influencerul Makaveli la Parlament, ceea ce a dus la autosesizarea Parchetului General.
Potrivit organizațiilor de monitorizare a presei, siguranța jurnaliștilor rămâne o problemă serioasă în România, aceștia fiind frecvent ținta unor atacuri, amenințări și intimidări, inclusiv din partea unor persoane cu influență politică sau din structuri ale statului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.