Un tribunal din capitala Kârgâstanului, Bișkek, a condamnat la închisoare doi jurnaliști pe care i-a declarat vinovați de „crearea unui grup criminal organizat” și de „chemarea la revolte în masă”. Organizațiile de jurnaliști susțin că acuzațiile sunt motivate politic și vin pe fondul creșterii represiunii din Kârgâstan asupra presei libere și a societății civile.
Mahabat Tajibek-kizi a fost condamnat la șase ani de închisoare, iar Azamat Ișenbekov a primit o pedeapsă de cinci ani.
Alți doi jurnaliști kârgâzi, Aktilek Kaparov și Aike Beișekeeva, au primit trei ani de probațiune pentru aceleași acuzații.
Alți șapte jurnaliști au fost achitați. Cei 11 jurnaliști au fost judecați pe 7 iunie.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York, a cerut anterior autorităților kârgâze să renunțe la urmărirea penală a 11 actuali și foști membri ai grupului de investigații anticorupție Temirov Live și să-i elibereze pe cei aflați în custodie.
„Condamnarea chiar și a unuia dintre cei 11 jurnaliști de investigație Temirov Live pentru astfel de acuzații clar inventate și represive ar da o lovitură severă reputației internaționale a Kârgâzstanului”, a declarat coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală, Gulnoza Said.
„Guvernul trebuie să înceteze campania sa neobosită împotriva publicației și a fondatorului său, Bolot Temirov”, a mai adăugat Said.
Jurnaliștii au fost judecați pe 7 iunie.
Patru dintre ei – Mahabat Tajibek-kizi, Azamat Ișenbekov, Aktilek Kaparov și Aike Beișekeeva – sunt ținuți în arest preventiv din 16 ianuarie.
Ceilalți șapte, Maksat Tajibek-uulu, Akyl Orozbekov, Jumabek Turdaliev, Joodar Buzumov, Saparbek Akunbekov, Saipidin Sultanaliev și Tinistan Asipbekov, au fost transferați în arest la domiciliu pe fondul protestelor grupurilor interne și internaționale pentru drepturile omului în legătură cu acest caz.
În ziua în care procurorii au cerut pedepse cu închisoarea pentru inculpați, a avut loc o ceremonie la Praga la care unul dintre acuzați, Aike Beișekeeva, a fost desemnat câștigătorul premiului Gratias Tibi al Grupului pentru drepturile omului Clovek v Tisni (People In Need) din Praga.
Premiul anual este acordat persoanelor sub 30 de ani pentru contribuțiile lor la apărarea drepturilor omului la nivel mondial.
Fondatorul grupului de investigații Temirov Live, jurnalistul Bolot Temirov, a fost deportat de la Bișkek la Moscova în noiembrie 2022, după ce o instanță a decis că a obținut ilegal cetățenia kârgâză.
Temirov, care deținea pașapoarte kârgâze și rusești, a respins acuzația și a insistat că ancheta împotriva sa a fost lansată după ce a publicat rezultatele unei investigații care sugerează corupție în rândul înalților oficiali kârgâzi.
La începutul lunii aprilie, președintele Sadir Japarov a promulgat un proiect de lege controversat care permite autorităților să înregistreze organizații ca „reprezentanți străini”, despre care criticii spun că oglindește o lege rusă represivă privind „agenții străini”, similară cu cea folosită de Moscova pentru a pune botniță jurnalismului independent și ONG-urilor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.