Linkuri accesibilitate

 
Întâlnire Bolojan-Macron la Paris, înaintea noii reuniuni privind Ucraina

Întâlnire Bolojan-Macron la Paris, înaintea noii reuniuni privind Ucraina


Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă miercuri la primul său eveniment în afara țării.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, participă miercuri la primul său eveniment în afara țării.

Franța va găzdui miercuri, de la ora 17:00 (ora României), o a doua reuniune cu privire la Ucraina și securitatea europeană. România se numără printre cele 11 țări invitate. Președintele interimar, Ilie Bolojan, urmează să fie primit la Palatul Elysée de către președintele francez, Emmanuel Macron.

Actualizare miercuri, ora 13:00. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va avea – conform unor surse apropiate discuțiilor de la Paris – înainte de începerea reuniunii liderilor europeni în format extins o întâlnire tête-à-tête cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Actualizare miercuri, ora 11:00 - Emanuel Macron îl va primi miercuri pe Ilie Bolojan la Palatul Elysée, după care cei doi vor participa la „o reuniune informală prin videoconferință” cu alți lideri, a căror listă nu a fost încă divulgată, a anunțat marți seară administrația prezidențială a Franței, conform AFP.

Actualizare miercuri, ora 10:00 - Președintele interimar, Ilie Bolojan, a plecat miercuri dimineață la Paris cu o cursă de linie, potrivit surselor Europa Liberă.

El va fi însoțit la reuniunea organizată la Palatul Elysee de Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

Actualizare ora 21:30 - Președintele francez Emmanuel Macron confirmă că Franța intenționează să poarte noi discuții despre Ucraina miercuri „cu mai multe state europene și non-europene”, transmite AFP.

El spune că Franța și Marea Britanie iau în considerare trimiterea de „experți sau chiar trupe” în afara zonelor de conflict din Ucraina, dar spune că Franța nu intenționează să desfășoare trupe terestre „beligerante" în Ucraina.

Știrea inițială

La discuțiile de la Paris de miercuri, 19 februarie, ar urma să participe mai multe țări care nu au fost invitate la prima rundă de convorbiri, care a avut loc luni.

Țările invitate sunt Norvegia, Canada, cele trei state baltice (Lituania, Estonia și Letonia), Cehia, Grecia, Finlanda, România, Suedia și Belgia, scrie agenția Reuters, care citează două surse diplomatice.

Surse diplomatice ale RFE/RL au confirmat că invitația a fost trimisă către aceste 11 țări.

Palatul Elysee nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii pentru Reuters, iar agenda președintelui francez nu este deocamdată actualizată cu programul din 19 februarie.

Este posibil ca unii dintre reprezentanți să participe prin videoconferință.

România a fost invitată la reuniunea informală de la Paris, iar la discuții va participa președintele interimar Ilie Bolojan, spun sursele Europa Liberă. Agenția de presă Agerpres scrie de asemenea, citând surse politice, că România va fi reprezentată, miercuri, la a doua reuniune dedicată Ucrainei, organizată de Franța, de Ilie Bolojan.

Agenda președintelui interimar al României nu conținea marți seară un eveniment în acest sens.

Între timp, Uniunea Europeană (UE) pare pregătită să aprobe „în viitorul apropiat” un ajutor suplimentar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit unui proiect de document consultat de RFE/RL.

„Uniunea Europeană va oferi Ucrainei sprijin militar atât timp cât este necesar și atât de intens cât este necesar”, se arată în proiect.

Potrivit documentului, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, UE a oferit Ucrainei un ajutor de 134,5 miliarde de euro, inclusiv 48,5 miliarde de euro în asistență militară.

Politolog: România nu primește niciun premiu și nici nu a fost exclusă

Politologul Cristian Pîrvulescu a spus pentru Europa Liberă că prima întâlnire de la Paris, cea de luni, 17 februarie, a fost o întâlnire a donatorilor importanți din punct de vedere economic și militar.

„Nu a fost o întâlnire în care au fost (actori) excluși, ci a fost o întâlnire de coordonare între cei mai importanți actori europeni, inclusiv Regatul Unit. Acum este rândul celorlalți să fie invitați pentru a se realiza o coordonare, iar președintele francez este în măsură să o facă, pentru că este cel mai relevant lider european. Este și o oportunitate pe care o are și pe care o folosește la maximum”, spune decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA.

„În curând, după alegerile din Germania, probabil vom vedea revenind binomul franco-german cu ceva mai multă claritate”, a adăugat el.

„Deci, România nu primește niciun premiu și nici nu a fost exclusă”, subliniază Cristian Pîrvulescu.

„Trebuie să recunoaștem, România are o mică problemă: o instabilitate politică, o criză de sistem și un președinte interimar care nu are legitimitatea votului direct. Dar nu acesta a fost principalul motiv pentru care nu a fost invitată. Nu au fost invitate state care nu au avut o contribuție determinantă la susținerea Ucrainei. Iar România, datorită modestiei sale, nu a afirmat niciodată care a fost importanța sprijinului acordat Ucrainei”, mai spune politologul.

La întâlnirea din 17 februarie au participat reprezentanții a opt țări europene, ai Uniunii Europene și ai NATO.

La Palatul Elysee au fost prezenți președinți și prim-miniștri din Franța, Polonia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, secretarul general al NATO, șefa Comisiei Europene și șeful Consiliului European.

Summitul de la Paris a fost organizat de urgență de președintele francez și alimentează și mai mult temerile că Statele Unite și Rusia vor negocia singure sfârșitul războiului, lăsând Ucraina și aliații săi europeni în afara discuțiilor.

În Europa, îngrijorările s-au intensificat după ce Keith Kellogg, emisarul președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat sâmbătă că Europa nu va fi implicată direct în negocierile de pace.

Marți, la Riad, oficiali americani și ruși au discutat cu privire la războiul din Ucraina și la reluarea relațiilor diplomatice Washington-Moscova, după invazia declanșată de Vladimir Putin în urmă cu trei ani.

Știre scrisă cu sprijinul relatării RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG