Premierul Marcel Ciolacu a declarat la Palatul Victoria că în opinia sa, în acest moment, este oportună organizarea unei ședințe CSAT.
Prim ministrul a declarat acest lucru în contextul în care vineri, 14 februarie, vicepreşedintele SUA, JD Vance, a spus la Conferința de Securitate de la Munchen că România a anulat alegerile prezidențiale, pe 6 decembrie 2024, „pe baza unor suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și la presiunea enormă a vecinilor de pe continent”.
„Dacă candidaţi cu teama propriilor votanţi, America nu poate face nimic pentru voi”, a mai declarat vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance în același discurs de la Munchen.
La Conferința de Securitate de la Munchen a participat și ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu.
Șeful Diplomației române s-a întâlnit separat cu mai mulți lideri americani, printre care trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina și Rusia, generalul în rezervă Keith Kellogg.
Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, discută marți, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu, despre participarea sa la conferința de la Munchen și, implicit, despre întâlnirile avute cu alți oficiali.
Până marți la ora 14:000, președintele interimar Ilie Bolojan nu convocase Consiliul Suprem de Apărare a Țării, for pe care șeful statului îl conduce.
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat în jurul prânzului, la reuniunea anuală cu ambasadorii acreditați la București, că anularea alegerilor prezidențiale „a fost o situație excepțională gestionată cu instrumente democratice”.
„Doresc să afirm cu toată responsabilitatea că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației”, a mai spus Ilie Bolojan.
Șeful interimar al statului a adăugat că, pentru alegerile prezidențiale din mai, obiectivul instituțiilor este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect si transparent.
„Voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a promis Ilie Bolojan.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a reunit ultima dată pe 28 noiembrie 2024, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidențiale.
La acea ședință, șefii Seriviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, ministrul de Interne și cel al Apărării au prezentat informațiile deținute cu privire la desfășurarea primului tur ale scrutinului pentru alegerea noului președinte al României.
La finalul ședinței, CSAT a transmis într-un comunicat că „membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
După ce Ilie Bolojan a devenit președinte interimar al României și după instalarea Guvernului Marcel Ciolacu 2, în luna decembrie 2024, CSAT are o nouă componență.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării
- Ilie Bolojan - Președintele interimar al României – președintele CSAT
- Marcel Ciolacu - Prim-ministrul României - vicepreşedinte al CSAT
- Angel Tîlvăr - Ministrul Apărării Naționale
- Cătălin Predoiu - Ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministru al României
- Emil Hurezeanu - Ministrul Afacerilor Externe
- Radu Marinescu - Ministrul Justiţiei
- Bogdan Gruia Ivan - Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
- Tánczos Barna - Ministrul Finanţelor, viceprim-ministru
- General Răzvan Ionescu – Director interimar, prim-adjunct al directorului SRI
- Gabriel Vlase – Director Serviciul Român de Informaţii Externe
- General Gheorghiță Vlad - Șeful Statului Major al Apărării
- Cristian Diaconescu - Consilier Prezidențial pentru Apărare și Securitate Naţională
- Mihai Șomordolea - Consilier de Stat - Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
sursa: presidency.ro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.