Linkuri accesibilitate

O instanță din Kîrghîzstan a ordonat ministerului Culturii să blocheze site-ul local al RFE/RL


Jurnaliștii de la RFE/RL din Kîrghîzstan au refuzat să elimine pe site un video în care erau arătate ciocnirile mortale de la granița kârgâzo-tadjike, în octombrie anul trecut.
Jurnaliștii de la RFE/RL din Kîrghîzstan au refuzat să elimine pe site un video în care erau arătate ciocnirile mortale de la granița kârgâzo-tadjike, în octombrie anul trecut.

O instanță din capitala Bishkek a ordonat Ministerului Culturii din Kîrghîzstan să elaboreze documente referitoare la decizia sa de a bloca site-urile web în limba locală ale RFE/RL( Europa Liberă).

La o audiere preliminară din 26 ianuarie la Curtea Administrativă din Bishkek, judecătorul a decis în favoarea unei moțiuni a RFE/RL de a vedea documentele într-un proces intentat de radiodifuzor din cauza deciziei autorităților kârgâze de a bloca site-urile web ale Radio Azattyk în kârgâză și rusă la sfârșitul lunii octombrie. Atunci jurnaliștii RFE/RL au refuzat să elimine un videoclip despre ciocnirile mortale de-a lungul graniței kârgâzo-tadjike.

Videoclipul în cauză a fost produs de Current Time, o rețea în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu Voice of America. Oficialii statului au susținut că autorii videoclipului au luat „predominant” poziția părții tadjike.

Autoritățile au spus că decizia de a bloca site-urile Radio Azattyk s-a bazat pe Legea privind protecția împotriva informațiilor false, legislație care a atras critici pe scară largă atunci când a fost adoptată în august 2021.

Contul bancar al Radio Azattyk din Bishkek a fost înghețat, iar în noiembrie, autoritățile kârgâze au suspendat acreditarea a 11 corespondenți RFE/RL în parlament.

Cu trei zile înainte de audierea din 26 ianuarie, Ministerul Culturii, Informației, Sportului și Politicilor pentru Tineret a informat RFE/RL că a cerut unei instanțe din Bishkek să oprească toate operațiunile media ale RFE/RL din țară. Instanța a declarat mai târziu în cursul zilei că va adresa cererea pe 8 februarie.

Președintele și directorul executiv al RFE/RL, Jamie Fly, a respins cererea ministerului și a caracterizat mișcările guvernului drept „atacuri ilegale continue împotriva Radio Azattyk și a raportărilor noastre independente”.

„Vom urmări toate mijloacele legale disponibile pentru a ne menține operațiunile în țară. Vom continua să servim publicului nostru loial kârgâz, indiferent de acțiunile întreprinse de guvernul kârgâzului”, a spus Fly într-o declarație publicată pe 23 ianuarie.

Zeci de organizații media, grupuri de drepturi interne și internaționale, politicieni kârgâzi și parlamentari au cerut guvernului să deblocheze site-urile Radio Azattyk.

„Închiderea Azattyk Media ar fi o lovitură uriașă pentru libertatea presei în Kîrgîzstan, iar procesul ar trebui retras imediat”, a declarat Syinat Sultanalieva, cercetător la Human Rights Watch, într-o declarație din 26 ianuarie.

XS
SM
MD
LG