Atac ucrainean asupra platformei de foraj confiscată de ruși în Crimeea
Forțele ucrainene au atacat o platformă de foraj în Marea Neagră deținută de o companie de petrol și gaze din Crimeea, a declarat duminică agenția de presă rusă Tass, a doua lovitură într-o săptămână.
Platforma este operată de Chernomorneftegaz, pe care oficialii susținuți de Rusia l-au confiscat de la operatorul național de gaze al Ucrainei Naftogaz, ca parte a anexării peninsulei de către Moscova în 2014.
„Este bombardamentul forțelor armate ale Ucrainei, nu există victime”, a spus Tass, citat de un membru al serviciilor de urgență din Crimeea. Nu a oferit alte detalii.
Lunea trecută, oficialii din Crimeea au declarat că trei persoane au fost rănite, iar șapte dispărute după un atac al forțelor ucrainene care a dus la suspendarea lucrărilor pe trei platforme. Chernomorneftegaz se află sub sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene.
Canada a desfășurat duminică două nave de război în Marea Baltică și Atlanticul de Nord
Canada a desfășurat duminică două nave de război în Marea Baltică și Atlanticul de Nord, alăturându-se unei perechi de fregate aflate deja în regiune în încercările de a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Navele canadiene ale Majestății Sale (HMCS) Kingston și Summerside se vor desfășura pe o perioadă de patru luni, ca parte a „măsurilor de descurajare în Europa Centrală și de Est” lansate în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea, a anunțat marina canadiană într-un comunicat.
Până în octombrie, navele vor participa la exerciții navale de curățare a apelor de mine și vor menține o „pregătire ridicată”, permițându-le să „răspundă rapid și eficient în sprijinul oricăror operațiuni NATO”, a adăugat acesta.
HMCS Halifax și Montreal sunt programate să se întoarcă în port în iulie de la așa-numita Operațiune Reassurance - care este în prezent cea mai mare operațiune de desfășurare a Canadei în străinătate.
Misiunea include, de asemenea, aproximativ 700 de trupe canadiene în Letonia, cu capacități de artilerie și război electronic, precum și mai multe avioane militare.
Boris Johnson îl avertizează pe Macron să nu negocieze cu Putin în privința Ucrainei
Premierul britanic, Boris Johnson, l-a avertizat duminică pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, să nu cumva să recurgă la vreo soluție de negociere cu Putin în privința Ucrainei, pentru că ar prelungi „instabilitatea mondială”, transmite Downing Street.
În cursul unei întâlniri în marja summitului G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii: SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) la Elmau (Bavaria superioară), cei doi lideri „au convenit că acesta este un moment critic pentru evoluţia conflictului şi că este posibil să se schimbe cursul războiului”.
„Liderii au discutat despre criza din Ucraina. Ei au fost de acord că acesta este un moment critic pentru evoluția conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului. Atât premierul, cât și președintele Macron au subliniat necesitatea de a sprijini Ucraina pentru a-și consolida forța atât în război, cât și în orice negocieri viitoare (...). Prim-ministrul a subliniat că orice încercare de a soluționa conflictul acum va provoca doar instabilitate durabilă și va da lui Putin permisiunea de a manipula atât țările suverane, cât și piețele internaționale”, se spune în comunicatul guvernului britanic.
Centrul Ucrainei, lovit de rachete rusești
Rachete rusești au lovit duminică în apropierea orașului Cerkasî, din centrul Ucrainei, ucigând o persoană și lovind un pod care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă estice, potrivit Reuters, care citează oficiali ucraineni.
Cerkasî a rămas până acum aproape neatins de bombardamente, dar Rusia a intensificat atacurile cu rachete în acest weekend asupra întregii Ucraine.
„Astăzi, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Cerkași. Au fost 2 atacuri în apropierea centrului regional. Un mort și cinci răniți. Infrastructură avariată”, a declarat guvernatorul regional Igor Taburets pe aplicația Telegram.
El nu a oferit mai multe detalii, dar un consilier prezidențial a declarat pentru Reuters că una dintre rachete a vizat un pod peste râul Nipro.
„Ei încearcă să limiteze transferul rezervelor noastre și al armelor vestice către est”, a spus consilierul Olexei Aristivici într-un mesaj.
„Înseamnă că aceste tipuri de transferuri merg bine și le provoacă probleme majore.”
Nu a spus cât de deteriorat a fost podul. Reuters nu a putut confirma independent raportul.