Deepfake cu Vitali Kliciko. Primarii mai multor capitale europene, păcăliți
Primarii mai multor capitale europene au fost păcăliți pentru a susține apeluri video cu un deepfake al omologul lor de la Kiev, Vitali Kliciko.
Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a participat vineri la un apel programat pe platforma de videoconferință Webex cu o persoană despre care a spus că arată și suna ca Kliciko.
„Nu au existat semne că apelul video conferință nu a fost ținut cu o persoană reală”, a spus biroul ei într-un comunicat.
Un civil, ucis în atacul de la Kiev. O femeie din Rusia, printre răniți
Volkova Ekaterina, o femeie din Rusia, se află printre persoanele rănite în atacul de la Kiev. Pașaportul ei a fost arătat reporterilor.
Rachetele rusești au lovit duminică o clădire rezidențială și complexul unei grădinițe din centrul Kievului, ucigând o persoană și rănind încă cinci, potrivit Reuters.
Pompierii au stins un incendiu într-o clădire rezidențială de nouă etaje grav avariată din districtul central Șevcenkivski, au declarat serviciile de urgență. Resturile au fost presărate peste mașinile parcate în afara unei clădiri care mocnea, cu un crater pe acoperiș.
„Ei (salvatorii) au scos o fetiță de șapte ani. Ea e în viață. Acum încearcă să-i salveze mama”, a spus primarul Kievului, Vitali Kliciko.
„Sunt oameni sub dărâmături”, a spus Kliciko într-o postare pe Telegram. El a adăugat că mai multe persoane au fost deja internate.
Într-un alt loc aflat la aproximativ 400 de metri distanță, un fotograf Reuters a văzut un crater mare de explozie lângă un loc de joacă dintr-o grădiniță privată care avea ferestre sparte. Unele garaje private de depozitare din zonă au fost complet distruse.
Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centrele de antrenament ale armatei ucrainene din regiunile Cernigov, Jîtomîr și Liov în atacurile cu rachete de sâmbătă, dar nu a făcut niciun comentariu despre cel de duminică, dar Moscova neagă că a vizat civili.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut țărilor Grupului celor Șapte, reunite în Bavaria, într-un summmit de trei zile, să impună noi sancțiuni Moscovei și să furnizeze mai multe arme grele.
„Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la „înfrângerea imperialismul bolnav" rus.
„Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina", a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.
Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că între patru până la șase rachete cu rază lungă de acțiune au fost lansate de bombardiere rusești aflate la mai mult de o mie de kilometri distanță în regiunea Astrahan, din sudul Rusiei, cu vedere la Marea Caspică.
El a spus că unele dintre rachetele primite au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
Șeful poliției din Ucraina, Igor Klîmenko, a declarat la televiziunea națională că cinci persoane au fost rănite. Poliția a confirmat ulterior că o persoană a murit.
MAE reacționează la amenințările lui Medvedev
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarațiile lui Dmitri Medvedev, care a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a amenințat Republica Moldova cu consecințe dacă va intra în Uniunea Europeană.
MAE spune că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” .
„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.
Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, arată un comunicat de presă.
Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă și a spus că România face „dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp pentru a prelua în mod „legal” țara.
Liderii G7 au persiflat imaginea de tip dur și sexy a lui Vladimir Putin și pozele cu el gol de la brâu în sus
Liderii lumii au persiflat imaginea de bărbat dur a lui Vladimir Putin la un prânz din G7, întrebând în glumă dacă ar trebui să se dezbrace până la brâu, așa cum pozează Vladimir Putin, relatează AFP.
„Ai jachetă pe tine? Ne scoatem hainele”, a întrebat în glumă Boris Johnson în timp ce se așeza la masa de la pitorescul castel Elmau din Bavaria, unde cancelarul Olaf Scholz găzduiește summit-ul celor mai puternice șapte democrațiie ale lumii: Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite și, de asemenea, Uniunea Europeană.
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a sugerat să aștepte, totuși, poza oficială înainte de a se dezbrăca, dar Johnson a plusat și a spus: „trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin” și gluma s-a rostogolit de la unul la altul, în hohotele de râs ale audienței.
„Vom primi spectacolul de călărie cu pieptul gol”, a spus Trudeau, referindu-se la sesiunea foto din 2009, cu Putin călare, fără cămașă pe el, la pieptul gol.
„Echitația este cea mai bună”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, evitând abil subiectul despre îmbrăcăminte.
Liderii s-au pozat în jachete înainte ca reporterii să fie evacuați, iar dezbaterea vestimentară a continuat în spatele ușilor închise.