Linkuri accesibilitate

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a murit la vârsta de 100 de ani


Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a fost un personaj controversat: acuzat atât de crime de război, însă premiat și cu Premiul Nobel pentru Pace.
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a fost un personaj controversat: acuzat atât de crime de război, însă premiat și cu Premiul Nobel pentru Pace.

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a murit miercuri, la vârsta de 100 de ani, în casa sa din Connecticut, SUA, a anunțat firma sa de consultanță, Kissinger Associates.

Laureat al unui Premiu Nobel pentru Pace, fost secretar de stat în timpul administrațiilor americane Nixon și Ford, Henry Kissinger este considerat unul dintre cei mai importanți diplomați americani ai secolului trecut.

A jucat un rol important în dezghețarea relațiilor americane cu Uniunea Sovietică și China, fiind acuzat și însă și de crime de război, pentru că ar fi sprijinit tacit o lovitură de stat sângeroasă din Chile.

Heinz Alfred Kissinger s-a născut în Furth, Germania, la 27 mai 1923, și s-a mutat în Statele Unite împreună cu familia în 1938, înainte de campania nazistă de exterminare a evreilor din Europa.

Kissinger a devenit cetățean american în 1943, a servit în armată în Europa în cel de-al Doilea Război Mondial și a avut o bursă la Universitatea Harvard, unde a obținut o diplomă de master în 1952 și un doctorat în 1954.

Ulterior, Kissinger a fost consultant pentru agenții guvernamentale, inclusiv în 1967, când a acționat ca intermediar pentru Departamentul de Stat în Vietnam.

În anii 1970, în mijlocul Războiului Rece, eforturile sale au dus la apropierea diplomatică a SUA de China, dar și la discuții importante între SUA și sovietici privind controlul armelor. A fost implicat și la extinderea legăturilor dintre Israel și vecinii săi arabi.

Președintele american Richard Nixon și consilierul pentru securitate națională Henry Kissinger, într-un Air Force One în timpul călătoriei lor în China, 20 februarie 1972.
Președintele american Richard Nixon și consilierul pentru securitate națională Henry Kissinger, într-un Air Force One în timpul călătoriei lor în China, 20 februarie 1972.

Influența lui Kissinger ca principal arhitect al politicii externe a SUA a scăzut odată cu demisia lui Nixon în 1974, pe fondul scandalului Watergate (un scandal politic uriaș din Statele Unite, din perioada 1972-1974, în care a fost implicată Administrația Nixon și care a dus la demisia președintelui). Cu toate acestea, el a continuat să fie o forță diplomatică în calitate de secretar de stat sub succesorul lui Nixon, președintele Gerald Ford.

În timp ce mulți l-au apreciat pe Kissinger pentru strălucirea și experiența în diplomație, alții l-au catalogat drept criminal de război pentru sprijinul său pentru dictaturile anticomuniste, în special cele din în America Latină.

În ultimii săi ani, călătoriile i-au fost marcate de eforturile altor națiuni de a-l aresta sau de a-l întreba despre politica externă trecută a SUA.

Premiul Nobel pentru Pace din 1973 – acordat în comun lui Kissinger și Le Duc Tho - politician și diplmat din Vietnamul de Nord, care l-ar fi refuzat – a fost unul dintre cele mai controversate din istorie.

Doi membri ai comitetului Nobel au demisionat din cauza selecției, deoarece au apărut întrebări cu privire la bombardarea secretă a Cambodgiei de către SUA.

Ultimii ani din viață

La 99 de ani, era încă în turneu promovându-și cartea despre leadership. Întrebat într-un interviu acordat în iulie 2022 postului ABC dacă și-ar fi dorit să renunțe la vreuna dintre deciziile luate, Kissinger a ezitat, spunând: „M-am gândit la asta toată viața mea. Este hobby-ul meu, precum și ocupația mea. Așa că recomandările pe care le-am făcut au fost cele mai bune de care am fost capabil la acea vreme”.

Dar chiar și în ultimul an de viață avea opinii amestecate despre bilanțul lui Nixon, spunând că „politica sa externă a rezistat și a fost destul de eficient în politica internă”, dar a recunoscut că președintele căzut în dizgrație „și-a permis să se implice într-o serie de acțiuni care erau nepotrivite pentru un președinte”.

Întrebat, în timpul unui interviu acordat de CBS în preajma centenarului, ce crede despre cei care consideră că modul în care a condus politica sa externă de-a lungul anilor a fost „un act criminal”, Kissinger răspundea plin de dispreț. „Asta nu face decât să le reflecte ignoranța”. „Politica aceea nu a fost concepută astfel și nici nu a fost aplicată astfel”.

Kissinger a continuat să se implice în afacerile globale chiar și în ultimele sale luni. El s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing, în iulie, pe când relațiile bilaterale ajunseseră la un nivel scăzut.

Henry Kissinger în 2016, la 93 de ani.
Henry Kissinger în 2016, la 93 de ani.

Iar la 50 de ani după ce diplomația sa itinerantă a ajutat la încheierea războiului din Orientul Mijlociu din 1973, când Israelul a respins un atac surpriză din partea Egiptului și a Siriei, Kissinger a avertizat asupra riscurilor ca acel conflict să se repete după ce Israelul s-a confruntat cu un atac surpriză al Hamas pe 7 octombrie.

Imediat ce s-a aflat de moartea sa, Kissinger a fost omagiat de unii oficiali americani proeminenți. Fostul președinte George W. Bush a afirmat că SUA „au pierdut una dintre cele mai sigure și distincte voci în domeniul afacerilor externe”, iar fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg, a declarat că Kissinger a fost „infinit de generos cu înțelepciunea dobândită pe parcursul unei vieți extraordinare”.

Cu toate acestea, Kissinger este o figură controversată, acuzat de mulți americani pentru modul în care a condus diplomația în timpul războiului. Este o acuzație care l-a urmărit pe tot parcursul ultimelor cinci decenii.

În 2015, pe când Kissinger, în vârstă de 91 de ani, era audiat de Comisia pentru servicii militare a Senatului american, ședința a fost perturbată de protestatari care au cerut arestarea sa pentru crime de război, condamnându-l pentru acțiunile sale în Asia de Sud-Est, în Chile și nu numai.

Surse: Reuters, BBC.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG