Strategia lui Klaus Iohannis și a PNL-USR în privința datei alegerilor a fost câștigătoare. PSD a înregistrat un nou eșec în Senat, după ce nu a reușit să asigure cvorumul, astfel încât parlamentarii să respingă cererea de reexaminare cerută de președintele Iohannis. PSD a fost trădat chiar de senatorii săi și recunoaște public că a pierdut majoritatea. Practic, nu mai există în acest moment nicio posibilitate de a amâna data alegerilor parlamentare, care se vor ține pe 6 decembrie, așa cum a decis guvernul.
Din cauza blocării lucrărilor Senatului, a fost întreruptă și procedura de audiere a ambasadorilor propuși de Klaus Iohannis.
PSD nu a reușit să adune împreună cu aliații săi o majoritate în plen pentru a respinge cererea de reexaminare trimisă de președintele Iohannis. Dacă legea privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament ajungea să fie promulgată de președinte, atunci Hotărârea de Guvern care a stabilit că 6 decembrie este data alegerilor devenea nulă.
Social-democrații au încercat săptămâna trecută, în trei ședințe ale Biroului Permanent, să pună pe ordinea de zi cererea de reexaminare. PSD a avut însă probleme în asigurarea cvorumului de ședință după ce senatorul Ion Ganea, secretar în Biroul Permanent, a lipsit în mod intenționat și nu a mai răspuns la telefon. În consecință, Consiliul Politic al PSD a decis excluderea din partid a lui Ion Ganea. De la ședința Biroului Permanent a lipsit și UDMR, care a refuzat să asigure majoritatea.
Ultima tentativă pentru amânarea alegerilor s-a consumat marți. Social-democrații au decis să forțeze convocarea unui plen al Senatului în care senatorul care i-a trădat să fie înlocuit din conducerea instituției. Deși în grupul PSD apar 69 de nume, iar majoritatea în Senat este de 68 de voturi, la ședință au venit doar 62 de persoane.
Printre cei care au lipsit se numără Lavinia Craioveanu, senatorii Ion Stan și Lucian Trufin, infectați cu COVID-19, dar și Niculae Bădălău, recent votat pentru Curtea de Conturi sau Doina Fedorovici, care a ajuns președintele Consiliului Județean Botoșani.
În lipsa cvorumului, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că închide ședința. Eșecul PSD în a respinge cererea de reexaminare echivalează cu rămânea în vigoare a Hotărârii de Guvern prin care alegerile sunt pe 6 decembrie.
„Probabil va fi ultima noastră ședință din acest mandat, am fost foarte mândru să fac parte din acest grup. Sunt 62 de prezențe, nu îmi rămâne decât să constat că nu avem cvorum”, spus președintele interimar al Senatului la încheierea lucrărilor.
PSD dă vina pe strategia PNL – USR care a blocat orice tentativă de a amâna data alegerilor parlamentare.
„Este un boicot al PNL – USR, nu s-au prezentat nici astăzi la lucru, cum au boicotat toate ședințele Biroului Permanent în ultima perioadă. Este evident, PSD a pierdut majoritatea în Senat. Avem colegi care au câștigat Consilii Județene și sunt și alți colegi care au ales alte drumuri. PSD nu mai are majoritatea în Senat, dar ne dorim să lucrăm”, a declarat Radu Oprea, liderul grupului PSD din Senat.
Senatorul PSD susține că președintele Iohannis își „dorește cu orice preț, indiferent de numărul infectărilor cu COVID-19 sau numărul deceselor” ca alegerile să fie pe 6 decembrie.
„Senatul se află într-o imposibilitatea de a lucra, deoarece este nevoie de doi secretari care să fie alături de președinte, unul de la putere, altul de la Opoziție. Cei doi secretari pe care îi avea PSD, astăzi nu mai sunt: unul prin pierderea sprijinului politic, al doilea prin faptul că a câștigat alegerile ca președinte al unui Consiliu Județean, iar domnul Dircă de la USR nu mai este nici el, a câștigat un post la Consiliul Legislativ. Senatul nu mai poate funcționa”, a precizat Radu Oprea.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a recunoscut că absența senatorilor liberali este una asumată, din dorința de a nu asigura cvorumul de ședință. În acest fel, s-a împiedicat orice intenție a PSD de amâna alegerile.
Audierea ambasadorilor blocate, PSD forțează numiri la ICR
Blocajul din Senat are un impact și asupra procedurii de audiere a ambasadorilor propuși de președintele Klaus Iohannis. În Parlament a fost trimisă o listă cu 31 de propuneri, dar nu toate numele propuse au fost audiate până în acest moment.
Parlamentul a audiat la începutul lunii octombrie ambasadorii propuși pentru Turcia, Liban, Serbia, Ungaria, Argentina și Paraguay.
Cu toată situația din Senat, PSD încearcă să facă numiri la Institutul Cultural Român. Comisiile parlamentare de cultură și politică externă urmează să îi audieze mâine și poimâine pe candidații pentru funcția de director ICR Praga, Viena, Istanbul și Londra.
Biroul Permanent era cel care trebuia să decidă aceste audieri, dar PSD încearcă să forțeze lucrurile și în acest caz. Răzvan Rab, propus pentru postul de director ICR Viena, este cel care a semnat retragerea dosarului Roșia Montana de la UNESCO. El a fost secretar de stat la ministerul Culturii în guvernul Dăncilă.
Pompiliu Ciolacu este propunerea pentru funcția de director adjunct la ICR Praga, Ionuț Munteanu pentru cea de director ICR Praga, al doilea mandat, Nadia Tunsu pentru poziția de director ICR Istanbul, al doilea mandat, iar Claudiu Marin este propus director adjunct la ICR Viena.
Facebook Forum