Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 15 mai, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act care stabilește măsurile și restricțiile impuse de autorități pe timpul stării de urgență.

Prevederile legii vor intra în vigoare, însă, abia de luni pentru că articolului 78 din Constituție stipulează că o lege intră în vigoare la trei zile după ce este publicată în Monitorul Oficial.

Legea privind măsurile din timpul stării de alertă a fost adoptată de Parlament miercuri seară după ce forma proiectului trimis de Guvern a suferit o serie de modificări ca urmare a amendamentelor depuse de PSD.

Printre prevederile proiectul de lege privind starea de alertă se numără:

  • Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se impune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună în termen de cinci zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respingere solicitarea de încuviințare, stare de alertă încetează de îndată.
  • Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
  • Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordonarea și coordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile de execuție și conducere pot fi ocupate fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept, în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor / amendă de la 500 la 2.500 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu / amendă de la 1000 la 5.000 de lei
  • Nerespectarea de către persoanele fizice de ieșire a interdicției de ieșire din zonele stabilite sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone / amendă de la 500 la 2.500 de lei

  • Nerespectarea interdicțiilor de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise j/ amendă de la 3.000 la 15.000 de lei

  • Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise / amendă de la 500 la 2.500 de lei

  • Pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.

Chiar dacă legea va intra în vigoare abia de luni, România se află sub stare de alertă de vineri, iar Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a emis joi noapte o hotărâre cu măsuri și interdicții pe timpul stării de urgență.

Dacă prin hotărârea CNSSU se introdus o serie de o serie de interdicții, precum cea de a ieși din localitate, cu unele excepții ce trebuie stipulate într-o declarație pe proprie răspundere, în hotărâre nu sunt prevăzute însă amenzi pentru încălcarea restricției de deplasare și nici pentru nepurtarea măștilor în spațiul public.

Hotărârea prevede doar că „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Lipsa amenzilor din hotărâre vine ca urmare a deciziei CCR care stipulează clar că restrângerea de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege, astfel Guvernul nu poate impune restricții și sancțiuni, singurul abilitat fiind Parlamentul care emite legi.

Mai exact, prin adoptarea târzie a legii care prevede măsurile din starea de urgență, România intră într-un vid legislativ timp de trei zile în care autoritățile nu pot impune prin sancțiuni restricțiile și măsurile de prevenție impuse până la intrarea în vigoare pe 15 mai a legii privind starea de alertă.

Citește și:

XS
SM
MD
LG