Linkuri accesibilitate

Iohannis: Absenteismul din 2016 să ne fie învățătură. Să mergem la vot!


România, președintele Klaus Ioahnnis
România, președintele Klaus Ioahnnis

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel la alegători să se prezinte la vot, pentru a nu lăsa „pe alții” să decidă în locul lor. El a făcut un apel și la candidați pentru accesarea tuturor canalelor de comunicare pentru prezentarea de proiecte, nu de atacuri.

”Chiar dacă această campanie e diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele. Oamenii așteaptă soluții și propuneri concrete, nu atacuri sterile. Practicile toxice, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Lupta politică e în primul rând o luptă de proiecte pentru comunități”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Despre pandemia de coronavirus în România:

  • Am înregistrat azi, din păcate, un nou record de infectări și un număr mare de decese. Pandemia e încă departe de a se fi încheiat;
  • Eliminarea treptată a unor restricții, reluarea unor activități, apropierea sezonului rece creează un context sensibil. Generează îngrijorare și necesită atenție sporită. Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie – gripă și Covid-19. Să nu uităm că aceleași măsuri – masca, distanțarea, igiena – care ne feresc de Covid ne pot feri și de virusul gripal. Ele devin cu atât mai importante.

Despre începerea școlii:

  • Au reînceput școlile, multe cu prezența fizică a copiilor. Nu peste tot școlile au beneficiat de resursele necesare. Fac un apel la directori să se adreseze fără rezerve atât autorităților locale, cât și inspectoratelor, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare.
  • În sprijinul școlilor am promulgat azi legea prin care se deblochează angajaările pentru posturile nedidactice, medici.
  • Le cer tuturor primarilor, președinților consiliilor județene și inspectorilor să soluționeze cu prioritate problemele din școli.
  • Am cerut guvernului ca după primele două săptămâni de școală să facă o evaluare completă la nivel național, cu vulnerabilitățile și soluțiile necesare.

Despre alegerile locale:

  • Pe 27 septembrie mergem la urne.
  • Apel către alegători - Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care pot aduce o schimbare în bine. Nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru.
  • Apel către candidați - Le transmit un mesaj tuturor candidaților: chiar dacă această campanie e diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a vă prezenta proiectele. Oamenii așteaptă soluții și propuneri concrete, nu atacuri sterile. Practicile toxice, cu teme parazitare, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Lupta politică e în primul rând o luptă de proiecte pentru comunități.

Întrebări ale jurnaliștilor și răspunsuri ale președintelui:

Jurnalist: Cum vedeți răfuielile din MAI și intenția de desființare pe ascuns a Serviciului Omoruri din Poliție?

Klaus Iohannis: Nu am auzit despre desființarea unui serviciu vital din MAI, voi verifica.

Jurnalist: PSD a anunțat că săptămâna viitoare va vota proiectul de lege pentru acordarea a 500 de euro stimulent de risc pentru profesori. Ați promulga această lege?

Klaus Iohannis: Voi spune când o voi avea în față. Dar m-a întristat și surprins un pic: azi, în comisiile de buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat proiectul rectificării bugetare, și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, ar costa peste 6% din PIB. E evident că acești bani nu există și constatăm că PSD nu a învățat nimic și nici nu dorește, vrea doar să detoneze finanțele publice. Am mai văzut astfel de apucături pe vremea lui Dragnea, se vede că PSD reia același ciclu de promisiuni, dar cred că nu vor prinde câteva voturi în plus.

Jurnalist: Am avut azi record negativ de infectări. Alexandru Rafila susține că ne putem aștepta la o creștere din cauza școlilor. Se impune amânarea alegerilor? Ce le transmiteți cetățenilor?

Klaus Iohannis: Nu e cazul să discutăm de amânarea alegerilor, lucrurile sunt bine organizate. Spre deosebire de iunie, acum știm cum să abordăm lucrurile. Localurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști la dezinfectanți, circuite separate. Putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele.

Jurnalist: Un elev care nu are tabletă, telefon, curent, dar pentru care statul a decis să învețe online, mai are asigurat dreptul constituțional la educație?

Klaus Iohannis: Din păcate mai există astfel de cazuri, din păcate nu toate autoritățile s-au implicat total. Unde există, ele trebuie rezolvate urgent.

Jurnalist: Se impun noi restricții după modelul altor state europene?

Klaus Iohannis: Măsurile de relaxare s-au luat când experții au spus că se pot lua. Cred că România a acționat cu suficientă precauție. Noi restricții în acest moment nu sunt prevăzute.

Jurnalist: Cum va vota România eventuale sancțiuni pentru Turcia?

Klaus Iohannis: Vor fi dezbătute aceste chestiuni la Consiliul European. Dacă vorbim de Turcia, trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme, aceasta e abordarea mea. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă de la Comisia Europeană, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont de mulți alți factori geopolitici. Sancțiunile nu sunt un scop în sine, ele sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase, pentru a face relația să funcționeze în final.

Jurnalist: Cum a fost începutul anului școlar?

Klaus Iohannis: Eu cred că a fost un succes, dacă ținem cont de toată situația creată de pandemie.

Jurnalist: Ursula von der Leyen a calificat otrăvirea lui Navalnîi drept ”un comportament al Rusiei care nu se va schimba nici printr-o conductă de gaz”. Cum vedeți declarația? România e de acord ca în Consiliul European votul să fie prin majoritate calificată privind sancțiunile și drepturile omului?

Klaus Iohannis: Chestiunile legate de modul de vot sunt stabilite de tratate, trebuie modificate tratatele, ceea ce e foarte greu. Există state membre care își doresc schimbarea unor tipuri de vot și se va discuta acest lucru, dar nu este iminent.

În ce privește legătura dintre otrăvire și o conductă de gaz, probabil doamna von der Leyen s-a referit la discuția din Germania despre Nord Stream 2, dar asta va necesita foarte multă analiză, în special din partea celor implicați în proiect.

Jurnalist: Ați promulgat legea care permite două zile de vot în străinătate la parlamentare. Dar în registrul electoral s-au înscris foarte puțini români. Ce mesaj transmiteți românilor din străinătate și cum se va rezolva problema secțiilor de vot din străinătate?

Klaus Iohannis: Când am promovat votul prin corespondență, ne-am gândit că ar fi bine să pot vota și dacă nu pot ajunge la secție. Iată că procedura votului prin corespondență e una foarte utilă. Fac un apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de vot în toate țările cu români. Altfel, e posibil să nu poată vota.

Jurnalist: Cu privire la rectificarea bugetară, ați susține varianta ca astfel de majorări aplicate de anul viitor?

Klaus Iohannis: Eu personal susțin cu mare entuziasm orice creștere a pensiilor, salariilor, bonusurilor. Dar trebuie să ținem cont de constrângerile bugetare. Ele vor fi posibile când bugetul și le va permite. Pensiile au crescut deja cu 14% de la 1 septembrie, e real, banii se pot număra.

Jurnalist: Numărul de procurori europeni delegați trimiși la Parchetul European. Din sursele G4Media rezultă că EPPO a cerut între 20 și 30 de procurori delegați, iar Ministerul Justiției a aprobat doar 10. Parchetul European a revenit respingând oferta, MJ a confirmat public azi că rămâne la cifra de 10 procurori. Sunt suficienți 10 procurori trimiși de România, având în vedere că România are cel mai mare număr de dosare cu fraude la fonduri UE – conform OLAF? Realitatea internă ne arată că există multe dosare cu fraude pe fonduri UE, între 1500 – 2000 de astfel de cazuri.

Klaus Iohannis: Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr.

Jurnalist: E momentul ca administrația românească să primească un suflu nou?

Klaus Iohannis: Putem constata ușor că din când în când apar persoane noi în politică, și unii au succes. A candida e un drept al oricui. Ce mi se pare mie important în campanie e să ne depărtăm de modelul cu atacurile la persoană, cu subiecte inventate, si să ne apropiem de cetățean. Am trecut și eu prin campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție tactica de a inventa anumite subiecte. Nu aș spune că trebuie obligatoriu oameni noi, avem oameni buni în politică, dar a venit momentul să facem o altfel de campanie.

Jurnalist: CCR a respins sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură, concluzia e că moțiunea PSD ar putea fi reprogramată la vot. Cum vi se pare decizia? Ce risc e să fie demis guvernul Orban la un nou vot?

Klaus Iohannis: O astfel de decizie nu e de natură să aducă stabilitate în comportamentul politicienilor. O moțiune este de inutilitate clasică. S-a făcut de râs PSD, nu a reușit să adune cvorum. Mi s-ar părea total aiurea să mai vină PSD cu încă o moțiune sau cu rediscutarea vechii moțiuni.

Jurnalist: O petiție adresată dvs. cere repornirea luptei anticorupție. Sunteți mulțumit de activitatea marilor parchete?

Klaus Iohannis: Bilanțul se face cam după un an. E un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. Am așteptări mari de la parchete și am așteptări ca lupta anticorupție să prindă viteză.

Jurnalist: Ministrul Violeta Alexandru a spus că a primit multe mesaje de ură după ce numărul său a fost făcut public. Cum credeți că s-a ajuns la radicalizarea în relația cetățeanului cu politicienii?

Klaus Iohannis: Putem implementa proiectul România educată și cu educație astfel de probleme se rezolvă. E regretabil.

Jurnalist: De ce nu au fost testați toți profesorii și elevii înainte de a începe școala?

Klaus Iohannis: Potrivit OMS, testările sunt utile acolo unde sunt focare. Testarea în masă a profesorilor nu e recomandată și nu s-a făcut nicăieri.

Jurnalist Dacă prezența la vot va fi scăzută, va fi afectată legitimitatea aleșilor?

Klaus Iohannis: E posibil, ca în decembrie 2016, când am avut mare absenteism. Sper că ne e tuturor învățătură de minte și vom merge la vot.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG