Linkuri accesibilitate

Iohannis, semnal politic în cazul „azilelor groazei”: Cei care pot lua decizii politice, să aibă curajul să o facă!


Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi, la Vilnius, că toţi cei responsabili trebuie traşi la răspundere în cazul „azilelor groazei” din judeţul Ilfov.

Cazul „azilelor groazei” din Ilfov, în care zeci de vârstnici erau trataţi inuman, reprezintă o „ruşine naţională” şi toţi cei vinovaţi, de la angajaţi la instituţii de control şi chiar politicieni trebuie să răspundă, a spus marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a acuzat faptul că deşi România are o „puzderie” de instituţii şi agenţii de control, acestea nu au făcut verificările necesare.

Este „greu de imaginat” ca autorităţile să nu fi ştiut de condiţiile inumane în care locuiau zeci de vârstnici şi de abuzurile suferite de aceştia, mai ales că au existat sesizări ale cetăţenilor, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a admis că politicienii sunt la rândul lor responsabili de funcţionarea sistemului pe care îl coordonează şi a cerut celor cu putere de decizie politică să aibă curajul să ia măsurile necesare.

„Chestiunea cu «azilele groazei», aşa cum au fost numite, este foarte complicată şi cred că este o ruşine naţională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”, a spus marţi preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Este evident că aici sunt mulţi vinovaţi, dar nu toţi pot fi încadraţi la fel; sunt unii vinovaţi direct - cei care i-au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo şi-au căutat liniştea şi un tratament uman. Aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii”.

Prezent la summit-ul NATO de la Vilnius, şeful statului a făcut primele declaraţii pe tema „azilelor groazei”, în cadrul unui briefing de presă susţinut înaintea începerii lucrărilor summit-ului.

„Cine a ştiut şi nu a acţionat este vinovat. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat şi nu au intervenit. Trebuie găsiţi toţi vinovaţii, fie că vorbim de o vinovăţie în exerciţiul funcţiei, politică sau morală. Până când nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite”, a adăugat el.

Instituții cu atribuții în domeniu au fost sesizate despre situația din „azilele groazei” încă din 2021, în ciuda declarațiilor din ultimele zile, relevă noi documente publicate luni de Centrul de Investigații Media (CIM) și de Buletin de București.

Într-un prim articol din seria „Toți știau”, cele două surse de presă scriu că Primăria Voluntari era cea care știa încă din 2021 despre ceea ce se întâmplă într-unul dintre centre. Primăria Voluntari nu a răspuns petițiilor formulate de cetățeni.

Primăria Voluntari și instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, Sănătății, Afacerilor Interne și Mediului, precum și alte instituții ale statului, au aflat cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022 despre situația din cele trei „azile ale groazei”, a dezvăluit luni CIM.

Primarul orașului, Florentin Pandele, a răspuns luni seară că nu știa despre documentele publicate ieri de jurnaliști, potrivit G4Media.

Ministrul Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, soţia lui Florentin Pandele şi a cărei consilieră a fost vicepreşedinte în asociaţia care administra azilele din Afumaţi şi Voluntari a ţinut să se delimiteze de orice legătură pe care ar fi avut-o, fie şi indirect, cu activitatea căminelor de vârstnici.

„Cei care sunt în poziţii să ia decizii politice să aibă curajul să o facă!”

Întrebat dacă vreun ministru, în special cel al Muncii, ar trebui să demisioneze, Iohannis a evitat să ofere un răspuns concret, dar a spus că politicienii trebuie să ia măsuri în aceste cazuri care i-au oripilat „pe bună dreptate” pe români.

„Nu ştiu cine se face vinovat politic, asta se va vedea, eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă.”

Șase șefi de instituții cu atribuții de control cu privire la „azilele groazei” au fost demiși, au precizat surse apropiate premierului Marcel Ciolacu pentru Europa Liberă.

Este vorba de demisii pe care premierul le-ar fi cerut unor şefi de agenţii şi autorităţi din domeniul asistenţei sociale, dar nu şi de miniştri.

Instituţiile vizate sunt Agenția Națională pentru Inspecție Socială, Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Asistență Socială Ilfov, Direcția de Asistență Socială Sector 3, Agenția Județeană Plăți și Intervenție Socială Ilfov și Direcția de Sănătate Publică Ilfov.

Ministrul Muncii - considerat unul dintre vinovați - spune că vrea „un moment T zero”. „Haideți să facem, să schimbăm lucruri”, afirmă Marius Budăi după o discuție cu mai multe ONG-uri, potrivit Digi24.

Un ONG chemat la discuțiile cu ministrul îl avea coordonator pe unul dintre cei arestați în dosarul „azilelor groazei”, arată Hotnews.

„Sesizări au fost, măsuri nu!”

Preşedintele Iohannis a mai spus la Vilnius că nu se poate vorbi de un colaps al întregului sistem de îngrijire a vârstnicilor, întrucât ar exista şi cămine care „funcţionează impecabil”.

„Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine ar trebui să verifice aceste lucruri. Avem o puzderie de agenii şi institutţii care ar trebui să verifice, dar ne întrebăm ce au verificat? Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu, în cazurile acestea concrete care au revoltat pe bună dreptate întreaga Românie”.

Iohannis a transmis că o responsabilitate în aceste cazuri revine şi politicienilor, însă a evitat să facă nominalizări de politicieni care sunt reponsabili de situaţiile semnalate.

„Sunt oameni vinovaţi cu nume şi prenume - care au lucrat sau au condus azilul şi nu şi-au făcut treba, cei care au fost sesizaţi şi nu au verificat şi cei care au ştiut şi nu au luat măsuri. Aici mă refer la măsuri politice, un politican într-o poziţie înaltă nu trebuie nici dacă se dau medicamentele cum trebuie sau mâncarea, trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele aşteptate de cetăţeni”.

Noi detalii despre „azilele groazei”

Noi detalii ies la iveală zilnic în scandalul „azilelor groazei”. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov a anunțat luni seară că, în urma unei sesizări din partea presei, a găsit 11 persoane vârstnice și vulnerabile, unele cu dizabilități, într-o clădire în construcție din localitatea Tunari, județul Ilfov, scrie Buletin de Bucureşti.

Bătrânii, deși vulnerabili, erau însoțiți de către o singură persoană, care le-ar fi spus autorităților că au fost duși acolo dintr-un „azil al groazei” pentru a nu fi găsiți la perchezițiile de zilele trecute.

De asemenea, noi stenograme din dosarul anchetat de DIICOT arată că persoanele cu handicap și bătrânii ținuți în „centrele groazei” ar fi fost lăsați fără bani și chiar fără apartamente, pe lângă faptul că erau înfometați, bătuți și umiliți.

Interceptările procurorilor DIICOT în dosarul „Azilele groazei” arată că victimele din azilele de bătrâni și cele pentru persoane cu dizabilități rămâneau și fără pensii sau apartamente, conform publicaţiei amintite.

Patru inculpați sunt arestaţi preventiv în speţa celor două azile, din Voluntari şi Afumaţi, după o decizie a Tribunalului Bucureşti la propunerea DIICOT.

Instanţa a mai dispus arestarea la domiciliu a 11 inculpați, măsura controlului judiciar față de 6 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile, în timp ce alţi 3 inculpați sunt cercetaţi în stare de libertate.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG