Linkuri accesibilitate

Iohannis în Azerbaidjan: Coridorul Sudic de Gaze este și mai important pentru UE în contextul războiului


Președintele român Klaus Iohannis și Ilham Aliyev, omologul său azer, au deschis Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.
Președintele român Klaus Iohannis și Ilham Aliyev, omologul său azer, au deschis Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.

Klaus Iohannis a semnalat vineri, în Azerbaidjan, importanța strategică a Coridorului Sudic de Gaze pentru securitatea energetică a Uniunii Europene. Preşedintele român a spus că acesta este cu atât mai important cu cât Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an, iar Europa înceară să-și reducă dependența de gazele rusești.

Klaus Iohannis a spus că „România a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est”.

„Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru naţional aflat în creştere, a declarat Klaus Iohannis, mulțumindu-i preşedintelui azer Ilham Aliyev pentru invitaţia la Baku.

„Acest Coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special atunci când ne referim la securitate energetică”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, în ultimii ani, România a făcut investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţii de transport a gazului, dar şi în conectivitatea cu ţările vecine. Printre acestea, el a indicat conducta de gaz BRUA şi finalizarea extinderii interconectorilor cu Bulgaria şi Ungaria.

„În ultimii ani, ţara mea a făcut investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţii de transport a gazului, dar şi în conectivitatea cu ţările vecine. În primul rând, am construit o infrastructură nouă de transport de-a lungul României – conducta de gaz BRUA – şi am finalizat extinderea interconectorilor cu Bulgaria şi Ungaria”, a declarat Iohannis.

Acesta a mai spus că Transgaz şi-a unit forţele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical.

„Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea”, a arătat Klaus Iohannis.

De asemenea, a mai spus președintele român, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers, ceea ce „oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval”.

Președintele Iohannis a mai arătat că proiectul nu este important numai pentru România, ci și pentru Republica Moldova.

El a concluzionat că toate aceste eforturi susţinute şi investiţii făcute de România oferă opţiuni solide pentru extinderea Coridorului Sudic de Gaze către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Aceasta este o situaţie reciproc avantajoasă: geografia exporturilor de gaz din Azerbaidjan se diversifică, în timp ce securitatea energetică a Europei este întărită", a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, cooperarea energetică între Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Azerbaidjan, pe de altă parte, are o prioritate strategică şi, mai mult decât atât, este cerută de logica pieţei.

„Daţi-mi voie să vă reasigur de angajamentul solid şi continuu al ţării mele pentru cooperarea regională, ca modalitate de a găsi soluţii sustenabile la provocări comune, în mod particular pentru securitatea noastră energetică comună”, a spus Klaus Iohannis.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG