Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis cere românilor să vorbească „răspicat” despre Revoluția din 1989. Ludovic Orban: Numai vinovații vor uitarea crimelor


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat la mai multe evenimente legate de marcarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat la mai multe evenimente legate de marcarea a 30 de ani de la Revoluția din 1989

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat, duminică, la vernisajul unei expoziții foto-documentare, organizate cu prilejul marcării a 30 de ani de la Revoluția Română, la Ateneul Român, cei doi oficiali insistând pentru aflarea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989.

Președintele Iohannis a declarat că cel mai bun antidot împotriva uitării este evocarea faptelor.

După șase zile de lupte sângeroase la Timișoara și în alte locuri, miracolul s-a săvârșit la București. Luptând împotriva tiraniei, românii s-au eliberat printr-o revoltă anticomunistă de proporții. O voce a libertății de la Radio Europa Liberă rostea în acele zile premonitoriu: „Este un început în tot sfârșitul”. (….) Așa s-au despărțit românii de tiranie. Și românii au fost, în sfârșit, liberi și demni în fața lumii întregi! Alungând un dictator odios, ei alungau de fapt minciuna, teroarea și frica din sufletele, din casele și din țara lor”, a spus președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut un apel către români să vorbească „clar și răspicat” și să nu ocolească adevărul despre Revoluția din 1989.

Revoluția anticomunistă a existat, la fel cum și regimul comunist a mutilat destinul acestei țări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină și să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de țară, apărată de eroii și martirii noștri, iar de cealaltă parte au fost ura și tirania în mâinile unui dictator și ale acoliților săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar și ce a fost rău, vom putem construi o țară dreaptă. Am spus deseori că vrem să știm adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Vrem dreptate!”, a mai spus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la același eveniment de la Ateneul Român, că doar persoanele vinovate sunt interesate de ascunderea adevărului.

Cei care au trăit Revoluția română știu ce au trăit, ce au gândit, de ce au ieșit pe străzi, de ce și-au riscat viața zi și noapte în fața gloanțelor. (…)Vocilor care cer să întoarcem spatele adevărului Revoluției le răspund foarte răspicat: Numai vinovații vor uitarea unor asemenea crime, numai vinovații să ascundă adevărul. România vrea să rămână de partea adevărului și a dreptății, vrea să onoreze eroii Revoluției și dorim să le facem dreptate eroilor”, a declarat Orban.

Fostul presedinte Ion Iliescu a scris, săptămâna trecută, într-o postare amplă pe blogul personal, că "este momentul să încetăm să căutăm vinovați".

România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Și, cu toate greșelile, și eșecurile, schimbarea a fost una în bine. Binele nu este nici atât de mare, precum ni-l dorim, dar nici atât de mic pe cât ne place să spunem. Binele este operă colectivă, așa cum Revoluția și schimbările care au însoțit-o au fost operă colectivă. Este momentul să încetăm să căutăm vinovați în orice situație în care este nevoie de soluții. Să ne asumăm responsabilități, ca niște cetățeni conștienți de drepturile, libertățile și obligațiile noastre", a scris Ion Iliescu în postarea intitulată „Trei decenii de la Revoluție".

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Rus Iosif, fost șef al Aviației Militare, sunt acuzați de crime împotriva umanității și au fost trimiși în judecată în dosarul Revoluției.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG