Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis deplânge „infama incapacitate a statului" de a finaliza Dosarul Revoluției


România - Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției Române
România - Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției Române

În urmă cu 31 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice și nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au așezat în fața tancurilor, afirmă Klaus Iohannis în mesajul transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

În urmă cu 31 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea și teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forța motrice a Revoluției anticomuniste. Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim și criminal, iar curajul și determinarea semenilor noștri ne-au redat nouă libertatea și demnitatea. Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au așezat în fața tancurilor. Și de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este ziua Victoriei Revoluției Române, pe care toate generațiile trebuie să o păstreze vie în memorie și să o onoreze cum se cuvine”, transmite Klaus Iohannis.

Șeful statului apreciază că pentru libertate și democrație, a fost plătit, „în acele ceasuri de durere și revoltă, cel mai scump preț".

Timișoara/22 decembrie 1989: Trăiască România liberă!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

45 de ani de crime și cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democrațiilor europene, s-au sfârșit printr-un alt șir de abuzuri. Gloanțele și barbarismul autorităților vremii au curmat vieți și au distrus destine. Astăzi, în calitate de Președinte al României, mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor și principiilor democratice. Respectul și recunoștința se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci și către urmașii lor, care poartă în suflete răni adânci", completează șeful statului.

El subliniază „durerea" pe care România o suferă prin incapacitatea de a trage la răspundere vinovații pentru crimele de la Revoluție.

Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toți acești ani care au trecut de la Revoluție, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru represiunea sângeroasă. Sănătatea unei societăți depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecțiile trecutului sunt învățate și asumate. Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului și înfăptuirea dreptății pe care o așteptăm de prea mulți ani. Justiția trebuie să-și facă datoria! Orice întârziere va transforma această rușinoasă restanță într-un grav atentat la adresa democrației noastre”, adaugă Iohannis.

El mai afirmă că, dincolo de neîmplinirile postdecembriste, Revoluția Română va continua să inspire convingeri, să anime generații.

„Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin atașată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat și protejat. Prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, a pluralismului, a dreptului de a alege, promovând meritocrația, întărind statul de drept, protejând drepturile minorităților, noi onorăm, de fapt, memoria victimelor Revoluției Române și sacrificiul acestora. Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui”, conchide președintele Iohannis.

După 31 de ani în care a stat mai mereu blocat, Dosarul Revoluției a făcut în 2020 un nou pas înapoi după ce magistrații de la Curtea Supremă au constatat ”neregularitatea” rechizitoriului realizat de Parchetul Militar și a exclus mai multe probe și a cerut refacerea unei părți din rechizitoriu.

Dosarul Revoluției a fost înaintat instanței de către procurorii militari în aprilie 2019. Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost deferiți justiției sub acuzațiile de crime împotriva umanității.

Parchetul General preciza atunci că pentru întocmirea rechizitoriului Secției Parchetelor Militare au fost administrate, în principal, probe obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară de la instanța supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

XS
SM
MD
LG