Președintele Klaus Iohannis participă vineri și sâmbătă la ședința Consiliului European care se anunță extrem de tensionată în contextul discuțiilor privind planul de redresare post-pandemie și punerea datoriilor la comun, măsură ce se lovește de opoziția unor state precum Austria, Danemarca, Olanda și Suedia.
„Cred că nimeni nu poate răspunde dacă finalizăm negocierile azi și mâine. Ar fi un scenariu optimist, părerile sunt împărțite în Consiliul European. E posibil să fie nevoie de încă o întâlnire", a afirmat Klaus Iohannis, de la Bruxelles, înainte de summit.
Șeful statului și-a exprimat optimismul privind posibilitatea ca România să obțină sume considerabile de la Uniunea Europeană.
„Se negociază sume foarte mari. Sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României. Sunt relativ optimist că pentru România sumele vor fi rezonabile, consistente", a precizat președintele.
Bugetul multianual al UE și pachetul destinat relansării economice sunt principalele două teme de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu European din 17-18 iulie.
„În ce privește bugetul multianual al UE, noi ținem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune și una pe politică agricolă. Avem nevoie de bani europeni pentru școli, spitale, autostrăzi, căi ferate. Al doilea pachet mare pe care îl negociem azi e destinat revigorării economice. Contăm pe acești bani pentru refacerea economiei după criza cauzată de Covid-19. Sunt bani sub formă de împrumuturi și o parte de granturi nerambursabile, pentru firme și modernizarea sistemului educațional, digitalizare, modernizare”, a arătat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis va participa vineri și sâmbătă la reuniunea Consiliului European în care va fi negociat bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și Planului european pentru relansare economică.
Summit-ul va avea loc la Bruxelles și va fi prima reuniune în format fizic a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de la răspândirea pandemiei de coronavirus pe continentul european.
Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, se arată că principalul obiectiv al președintelui Iohannis va fi „obținerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale țării".
De asemenea, Klaus Iohannis va pleda pentru alocări adecvate, prin Politica de Coeziune, în special pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Uniunii Europene, precum şi pentru o flexibilitate sporită în absorbția sumelor alocate acestei politici.
Reuniunea Consiliului European se anunță una tensionată deoarece pachetul de măsuri are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au poziții diferite cu privire la acest aspect, fie că este vorba despre modalitatea în care vor fi distribuite fondurile din Next Generation EU, prin subvenții sau împrumuturi, fie că există o opinie la nivel UE de condiționare a banilor europeni de respectarea a statului de drept.
De asemenea, punerea în comun a datoriilor UE ar putea să se lovească de opoziția a patru state: Austria, Danemarca, Olanda și Suedia. De altfel, presa europeană chiar menționează că premierul olandez Mark Rutte ar putea să își folosească dreptul de veto.