Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis despre legile securității: E un prim draft, poate fi corectat. Știm cine l-a dat „pe surse”


Klaus Iohannis a avut marți o primă reacție pe proiectul de modificare a legilor securității. Președintele este întâmpinat de directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o imagine de arhivă.
Klaus Iohannis a avut marți o primă reacție pe proiectul de modificare a legilor securității. Președintele este întâmpinat de directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o imagine de arhivă.

Președintele Klaus Iohannis a minimalizat impactul pe care l-ar avea proiectele de modificare a legilor securității.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democrația a fost nouă și s-a încercat să se construiască instituții moderne, care respectă drepturile cetățeanului. În timp, lucrurile trebuie adaptate contextului, pentru asta a fost întocmit câte un proiect pe aceste legi”, a spus Klaus Iohannis, marți, aflat într-o vizită la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău.

Președintele a mai spus că „acum ne aflăm în faza în care avem primul draft” și că acesta „nu era destinat publicului larg”, ci doar urma să fie luat în analiză de Guvern, de CSAT și apoi de Parlament.

„Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că este un prim draft”, a avertizat el.

Iohannis a adăugat că „dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, sigur că vor fi corectate”.

„Aceste chestiuni sunt self-evidente, nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva”, a spus președintele și a catalogat ca fiind „speculații eronate” acuzațiile privind militarizarea statului.

„Sunt speculații care sunt pur și simplu eronate”, a răspuns el.

De asemenea, Klaus Iohannis a catalogat „eronată scurgerea acestor prime forme către media”.

„Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectate”, a mai spus el.

„Aceste îngrijorări nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, unele îngrijorări care mai rămân în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor pentru a putea fi corectate. Deci este un demers natural”, a completat Iohannis.

Întrebat care sunt acele prevederi care nu ar trebui să se regăsească în forma finală, el a refuzat și a invocat că doar ar alimenta speculațiile: „Ceea ce nu doresc”.

Cele zece proiecte de lege privind siguranța națională au fost prezentate de G4Media.ro. 13 ONG-uri au semnat un protest prin care denunță militarizarea României, în timp ce o parte a presei, dar și Opoziția, critică actuala formă a pachetului legislativ.

Printre prevederi se numără: oamenii sunt obligați să colaboreze cu serviciile secrete și să păstreze tăcerea, serviciile pot avea propriile afaceri din care să câștige bani sau tribunale specializate doar pentru judecarea agenților.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG