Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis condamnă planul Rusiei: Republica Moldova are susținerea „neclintită” a României


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este întâmpinată de președintele român Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, București, 29 iulie 2022.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este întâmpinată de președintele român Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, București, 29 iulie 2022.

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat „orice tentativă de destabilizare” a Republicii Moldova. Reacția Cotroceniului a venit la două zile după ce președinta Maia Sandu a acuzat Rusia că vrea să preia puterea de la Chișinău prin forță.

„România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”, afirmă președintele Klaus Iohannis, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat luni un presupus plan al Rusiei de a-și reexercita influența asupra țării sale și de a răsturna guvernul ales în mod legitim.

„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”, mai spune președintele României.

El menționează că „nu trebuie deloc neglijate” amenințările care urmăresc întreruperea parcursului european al țării vecine. „Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături”, spune el.

„Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean”, declară Klaus Iohannis.

El subliniază că locul Republicii Moldova este „în marea familie a Uniunii Europene”, iar „acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție”.

Iohannis adaugă în acest că Republica Moldova se bucură și în acest sens de „solidaritatea deplină și sprijinul activ” al României în procesul de aderare.

De asemenea, administrația prezidențială mai arată că România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe care Chișinăul și le-a asumat.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că rapoartele privind presupusul complot pus la cale de Rusia sunt „profund îngrijorătoare”.

Oficialul american a declarat că un astfel de plan „nu este în afara limitelor comportamentului rusesc și suntem absolut alături de guvernul și poporul moldovean”.

Declarația de susținere a fost făcută după ce Maia Sandu a declarat că, în baza unor interceptări ucrainene, Rusia a plănuit incitarea unor revolte violente și atacuri asupra instituțiilor de stat moldovenești și deghizarea acestora în proteste.

În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării, care să efectueze inclusiv luări de ostatici. În acest sens, ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, ai Serbiei și din Muntenegru.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG