„Astfel de acuzații sunt absolut nefondate și nedovedite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.
Astfel, Rusia a acuzat atât Ucraina, cât și Republica Moldova de o campanie de defăimare.
În plus, Kremlinul susține că puterea de la Chișinău încearcă să distragă atenția de la problemele interne grave prin aceste acuzații.
„Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și pledează pentru dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase și egale”, a mai declarat Zaharova.
Mai mult, Moscova a acuzat autoritățile moldovene de rusofobie.
„Spre deosebire de țările occidentale și de Ucraina, noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii”, se mai arată în declarația ministerului rus.
Casa Albă: Informațiile sunt profund îngrijorătoare
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că rapoartele privind presupusul complot sunt „profund îngrijorătoare”.
Deși informațiile nu au fost confirmate în mod independent, oficialul american a declarat că un astfel de plan „nu este în afara limitelor comportamentului rusesc și suntem absolut alături de guvernul și poporul moldovean”.
De asemenea, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat marți că UE este la curent cu „cât de mult se află R. Moldova sub presiunea rusească”.
Suporteri sârbi întorși pe aeroport
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat luni cu privire la încercările Rusiei de a-și reexercita influența asupra țării sale și de a răsturna guvernul ales în mod legitim.
Maia Sandu a declarat că planul Moscovei implică incitarea unor revolte violente și atacuri asupra instituțiilor de stat moldovenești și deghizarea acestora în proteste.
Avertismentul său a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat informații în acest sens, pe care le-a transmis Chișinăului.
Printre acestea s-ar fi aflat și instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru.
Iar luni seară, 12 fani sârbi ai clubului de fotbal „Partizan” nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, aceștia fiind în aeroportul capitalei, transmite biroul RFE/RL de la Chișinău.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a clubului sârb și a fost confirmată de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
Ministrul sârb de Externe, Ivica Dačić, a negat că cetățeni sârbi ar putea participa la acțiuni subversive menite să destabilizeze situația din R. Moldova.
Pe 16 februarie, la Chișinău, urmează să aibă loc un meci între echipele „Sheriff Tiraspol” și „Partizan”.