Linkuri accesibilitate

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis temporar din motive de securitate


Imagine generică din interiorul aeroportului internațional din Chișinău.
Imagine generică din interiorul aeroportului internațional din Chișinău.

Republica Moldova și-a redeschis spațiul aerian, după închiderea sa temporară, a anunțat marți compania națională a țării.

Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis circa o oră, marți după-amiază.

„Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis. Așteptăm reluarea zborurilor”, a precizat Air Moldova pe Facebook, conform Reuters.

Un zbor al companiei TAROM pe ruta București - Chișinău a aterizat pe aeroportul din Iași, conform site-ului de profil BoardingPass. De asemenea, zborurile programate să decoleze marți au fost reținute la sol.

Spațiul aerian a fost închis din motive de securitate până la ora 16:00, a transmis Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MoldATSA) pentru Ziarul de Gardă.

MoldATSA nu a oferit detalii cu privire la închiderea spațiului aerian al țării. Informații neconfirmate menționează apariția unor drone necunoscute în spațiul aerian.

Anunțul survine într-un moment de tensiune, Kievul și Chișinăul afirmând că Rusia a pregătit un plan de preluare a puterii, informație negată de Moscova.

Maia Sandu a declarat că planul Moscovei implică incitarea unor revolte violente și atacuri asupra instituțiilor de stat moldovenești și deghizarea acestora în proteste.

În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării, fiind depistate instrucțiuni de intrare în Rep. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru.

Luni seară, 12 fani sârbi ai clubului de fotbal „Partizan” nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, aceștia fiind întorși pe aeroport, transmite biroul RFE/RL de la Chișinău.

R. Moldova a declarat vinerea trecută că o rachetă rusă i-a încălcat spațiul aerian în timpul unui atac asupra infrastructurii ucrainene și l-a convocat pe ambasadorul rus în semn de protest.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG