Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis va primi premiul Charlemagne, pentru promovarea valorilor europene


Iohannis se alătură unui club select de deținători ai distincției Charlemagne, cei mai recenți câștigători fiind secretarul general al ONU și președintele Franței.

Președintele Klaus Iohannis a fost desemnat câștigătorul premiului Charlemagne pentru anul 2020, o distincție acordată anual personalităților internaționale care se remarcă în promovarea valorilor europene. Iohannis se alătură unui grup select de lideri care au mai primit acest premiu.

Distincţia îi va fi acordată preşedintelui Klaus Iohannis în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 21 mai 2020, în oraşul german Aachen.

Preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a explicat într-o conferință de presă că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană.

Oficialul s-a referit la România ca fiind o țară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, dar care a devenit, și prin eforturile lui Iohannis, „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis „este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden, conform Agerpres.

„Președintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne. (...) Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept”, a explicat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, sâmbătă, pe Facebook.

„Prin acordarea acestei distincții președintelui Iohannis, se recunoaște rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcției europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populiști și antieuropeni. Acest premiu acordat Președintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român”, a mai explicat Siegfried Mureșan.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (oraș din vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene.

În 2019, a primit această distincţie secretarul general al ONU Antonio Guterres, iar în anul anterior - preşedintele francez Emmanuel Macron.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG