Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis vrea un "parteneriat ambițios" UE-Regatul Unit după Brexit și unitate la nivelul Uniunii


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a publicat repere ale mandatului cu care președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, în perioada 12-13 decembrie. În privința procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, președintele Iohannis va susține încheierea „unui parteneriat viitor ambițios” între UE și Regatul Unit, care să reflecte ”valorile și interesele comune”.

În acest context, Klaus Iohannis va pleda pentru menținerea unității la nivelul Uniunii Europene în format de 27, ”pentru a avea o voce unitară și coerentă” în cadrul negocierilor privind relațiile viitoare.

În condițiile în care Acordul de retragere reprezintă un pas necesar pentru consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit, Președintele României va evidenția importanța nu doar a ratificării Acordului de retragere de către ambele părți, ci și a implementării depline a acestuia”, precizează un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, un alt subiect aflat pe agenda Consiliului European, Klaus Iohannis vrea un ”buget ambițios”, cu alocări semnificative pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

Alegeri anticipate în Marea Britanie

Joi, 12 decembrie, vor fi alegeri anticipate în Marea Britanie, după ce parlamentarii din Regatul Unit au votat, la sfârșitul lunii octombrie, propunerea premierului Boris Johnson, menită de deblocheze Brexitul.

Boris Johnson a declarat că britanicilor trebuie să li se lase opțiunea în privința viitorului Brexit-ului și al țării. Liderul conservatorilor britanici speră să capete un nou mandat pentru acordul pe care l-a negociat cu UE și să deblocheze, astfel, impasul în care ajunsese în Parlament ieșirea Regatului Unit din Uniune, amânată până la 31 ianuarie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG