Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis susține că se opune modificării legii care i-ar permite să candideze la Senat din mandatul de președinte


Președintele Klaus Iohannis, imagine de arhivă
Președintele Klaus Iohannis, imagine de arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în SUA, unde se află la a 79-a reuniune a Adunării Generale a ONU, că nu a dorit o lege care să-i permită să candideze la Senat din mandatul de președinte și a spus că va avea grijă ca această lege să nu existe.

„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acu, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a mai spus Iohannis.

Declarațiile lui Iohannis au fost făcute după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul său nu votează proiectul de lege care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Președintele PSD a declarat că proiectul nu reprezintă o prioritate pentru partid.

După şedinţa Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu a anunțat că toți colegii săi au decis să nu voteze proiectul favorabil lui Klaus Iohannis.

Un proiect de lege depus săptămâna trecută de PNL, care conține un singur amendament la legislația electorală, îi dă posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, încă în funcţie, să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Liberalii au nevoie de majoritate pentru a trece în regim de urgență proiectul de lege în Parlament, pentru ca prevederile sale să se aplice la alegerile parlamentare din acest an.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG