Ziua Forțelor Navale este sărbătorită la Constanța, în prezența președintelui Iohannis și a ministrului Apărării, în fața comandamentului flotei militare fiind prezente câteva sute de persoane.
Ceremonia grandioasă are loc în contextul unei tensiuni crescânde la Marea Neagră, pe fondul tendințelor expansioniste ale Federației Ruse și apropierii regimului Erdogan de Moscova. Bazinul Mării Negre, unde se delimitează una dintre granițele NATO-Rusia, este marcat de ostilități, mai cu seamă după anexarea Crimeii de către Federația Rusă.
Flota română militară, membră a NATO, este dotată, într-un asemenea, context, cu echipamente vechi și nemodernizate. Planul de înzestrare al Armatei, care beneficiază de fonduri mai mari de la bugetul de stat, prin acordarea a 2% din PIB, nu s-a concretizat încă, licitația pentru achiziționarea unor corvete - care ar asigura patrularea zonei de coastă în condiții mai rapide - a fost blocată până de curând din cauza suspiciunilor de corupție.
Declarațiile lui Klaus Iohannis
- Marea Neagră și întreaga sa regiune au o importanță strategică deosebită, nu numai pentru România, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic. Securitatea acestei zone marcate de provocări complexe și în continuă schimbare este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor.
- Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății.
- Zona Mării Negre este o regiune cu valențe geostrategice atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor două organizații, România face parte dintr-un spațiu comun de securitate și apărare.
- Liderii europeni s-au angajat să apere «o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud».Acesta este de fapt și principiul consacrat de NATO - «toți pentru unul și unul pentru toți», care ne oferă garanția că suntem protejați și apărați.
- România a deținut anul acesta Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre prioritățile mandatului nostru a fost promovarea consolidării capacităților de apărare și securitate ale Uniunii, în strânsă conexiune cu procesele similare din cadrul NATO.
- Un alt obiectiv asumat al Președinției țării noastre l-a constituit reafirmarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene.
- Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri. Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am inițiat Acordul politic național pentru creșterea finanțării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB.
- Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă.
- Au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar încă nu sunt suficienți. Trebuie să acționăm mult mai rapid, pentru a depăși sincopele și inconsecvențele din procedurile de achiziție a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajați.
Spectacol grandios la Constanța
Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni prezintă cel mai mare spectacol naval pe care Forțele Navale Române îl organizează, an de an, în România.
Potrivit reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările și oceanele lumii.
„Pentru recunoașterea contribuției sale la promovarea imaginii țării noastre pe meridianele lumii, precum și pentru rolul său în păstrarea valorilor și tradițiilor marinărești, drapelul navei-școală Mircea va fi decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor”, au transmis reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale.
Sunt 60 de cadeți care s-au urcat deja pe cele trei catarge ale bricului Mircea, pregătiți să deschidă velele navei construite în ultimii ani de pace de dinainte de al doilea Război Mondial. Nava a refăcut în ultimele luni o călătorie pe care a rememorat-o, aidoma celei de la inaugurare - trei luni pe mările lumii, ca ambasador al forțelor navale române, avându-i la bord pe studenții Academiei Navale Mircea cel Bătrân.
Sunt 16 nave militare la parada militară aparținând Armatei române, între ele aflându-se fregatele Maria și Ferdinand, corvete de luptă.
La ceremonie participă și distrugătorul american Porter, în semn de bună colaborare între militarii celor două țări, aflate în parteneriat strategic și fiind aliate în cadrul NATO.
Participă și trei remorchere multifuncționale, „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, și de șase ambarcațiuni rapide, care vor invita publicul „la vals”. După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval și de la bordul unei ambarcațiuni rapide, pentru a simula atacul țărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.
Demonstrațiile continuă cu secvența de respingere a atacului aviației inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 și Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse și vor ataca gruparea de forțe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile și transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unități de muniție de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 și 100 mm.
În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exercițiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon că un submarin inamic se află în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziției submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă și cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile ușoare.
După anihilarea pericolului submarin, exercițiul continuă cu secvența de respingere a desantului maritim. Zece ambarcațiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză și vor executa foc cu muniție de manevră, dar atacul forțelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 și de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri și de infanteriști marini. Siguranța publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unități de muniție de manevră, calibre cuprinse între 5,45 și 100 mm.
Facebook Forum