Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate în Marea Britanie la 12 decembrie, soluție de deblocare a Brexitului. Mai este nevoie și de acordul Camerei Lorzilor


Boris Johnson, la 28 octombrie, la o întâlnire pentru strângerea de fonduri pentru campania electorală
Boris Johnson, la 28 octombrie, la o întâlnire pentru strângerea de fonduri pentru campania electorală

Vor fi alegeri anticipate în Marea Britanie la 12 decembrie, după ce parlamentarii din Regatul Unit au votat propunerea premierului Boris Johnson, menită de deblocheze Brexitul, anunță BBC.

Camera Comunelor a votat cu 438 de voturi un scrutin care va avea loc în luna decembrie, pentru prima dată din 1923.

Decizia trebuie aprobată și de Camera Lorzilor, însă, potrivit BBC, este probabil să devină lege până la finalul acestei săptămâni. În acest caz, campania electorală ar urma să dureze cinci săptămâni.

Boris Johnson a declarat că britanicilor trebuie să li se lase opțiunea în privința viitorului Brexit-ului și al țării. Liderul conservatorilor britanici speră să capete un nou mandat pentru acordul pe care l-a negociat cu UE și să deblocheze, astfel, impasul în care ajunsese în Parlament ieșirea Regatului Unit din Uniune, amânată până la 31 ianuarie.

Johnson a mai spus că „țara trebuie să se adune și să ducă Brexitul până la capăt”. Înainte de votul din Camera Comunelor, Johnson a reprimit o parte dintre parlamentarii conservatori care fuseseră expulzați din partid din cauză că votaseră împotriva acordului, aceștia urmând să se regăsească pe listele de candidați de la alegerile din decembrie.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a spus că aceste alegeri reprezintă șansa care apare o dată într-o generație pentru transformarea țării. Corbyn, care este acum pe locul al doilea în sondajele de opinie, după conservatorii aflați la putere, a avertizat că va lansa „cea mai ambițioasă și radicală campanie pentru o reală schimbare, cum țara nu a mai cunoscut”. Unii dintre parlamentarii laburiști au spus că momentul alegerilor, înainte de Crăciun, nu este cel mai potrivit, iar cea mai bună alegere ar fi fost un nou referendum pe tema Brexit.

Liberal Democrații și cei din Partidul Unionist Scoțian văd în alegerile anticipate o ocazie de a opri Brexitul.

Boris Johnson a încercat până acum de trei ori să convoace alegeri anticipate, însă de tot atâtea ori a ratat obținerea voturilor în Palatul Westminster, sediul Parlamentului.

În sondajele de opinie ale politico.eu, cea mai recentă estimare, din 25 octombrie, următoarea ierarhie - Conservatorii 37%, Laburiștii, 24%, Liberal Democrații 17%, în vreme ce UKIP (euroscepticii radicali și populiști) 1%

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG