Linkuri accesibilitate

UE acceptă „flextensia” Brexit până pe 31 ianuarie 2020


Sunt trei ani de când britanicii au votat în favoarea părăsirii UE.
Sunt trei ani de când britanicii au votat în favoarea părăsirii UE.

Liderii europeni au acceptat amânarea Brexit-ului, până la 31 ianuarie 2020, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European. Este vorba de o înțelegere flexibilă, adică, dacă Parlamentul Marii Britanii acceptă o părăsire a UE mai devreme de termen, o poate face.

„Cele 27 de state UE au convenit că vor accepta solicitarea Marii Britanii pentru o flextensie a Brexit până pe 31 ianuarie 2020. Decizia urmează să fie formalizată prin procedură scrisă”, a anunțat Donald Tusk pe contul său de Twitter.

„Flextensia” la care se referă Tusk înseamnă că Marea Britanie se va putea retrage din UE înaintea termenului de 31 ianuarie 2020, dacă Parlamentul de la Londra va aproba Acordul Brexit negociat de guvernul Boris Johnson cu UE.

Proiectul de document aprobat la nivel de ambasadori ai UE prevede că Acordul Brexit nu va mai putea fi negociat în viitor, iar până se decide Brexitul, membrele UE se pot reuni și decide în lipsa Marii Britanii viitorul blocului comunitar.

Decizia a venit după o întâlnire de 30 de minute a ambasadorilor UE în Bruxelles, iar Franța a renunțat la blocada pe care a susținut-o împotriva amânării Brexitului, conform Reuters.

Este a treia amânare a Brexit. În weekend, guvernul lui Boris Johnson a făcut presiuni asupra parlamentarilor să susțină alegeri anticipate, pentru a sparge impasul în care țara se află, la trei ani după ce britanicii au votat în favoarea Brexit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG