Locuitorii din satul Donje Ljubinje din Kosovo sunt foarte mândri de nunțile lor tradiționale, care simbolizează identitatea deosebită a locului în care s-au născut. Ceremoniile fastuoase datează de o mie de ani și sunt renumite în special pentru modul elaborat în care fața miresei este pictată, gest simbolic menit să înlăture orice ghinion care s-ar putea abate asupra noii familii.
Mireasa pictată: Tradițiile de nuntă vechi de secole ale unui sat kosovar

1
Mai multe femei o ajută pe mireasa Sellma Demirovic să se îmbrace în haine tradiționale, pentru nunta sa din satul Donje Ljubinje, predominant etnic bosniac. Satul are aproximativ 3.000 de locuitori și este situat în Munții Shar, la granița dintre Kosovo și Macedonia de Nord.

2
Aziza Sefitagic, 73 de ani, pictează fața miresei Sellma Demirovic în ziua nunții sale, pentru ceremonia tradițională din satul Donje Ljubinje, Kosovo, 14 august 2021.

3
Femeile din Donje Ljubinje dansează înainte de ceremonia tradițională de nuntă.

4
Sefitagic începe procesul de pictare a feței miresei pentru a se asigura că nunta nu este afectată de ghinion. Este una dintre puținele femei din sat care mai știe să aplice aceste decorațiuni complicate, iar generațiile mai tinere nu se arată interesate de învățarea acestei arte.

5
Cele trei cercuri aurii simbolizează ciclurile vieții, cercurile roșii sunt pentru fertilitate, în timp ce punctele roșii și albastre ar trebui să asigure că mireasa are o familie sănătoasă și fericită.

6
Femeile din sat îmbracă mireasa pentru ziua nunții sale.

7
Un bărbat din sat pregătește mâncare pentru sărbătoarea nunții.

8
Înainte de a părăsi casa, miresei i se așază pe cap un con de care se agață un voal roșu, pentru a-i acoperi fața.

9
Mireasa acoperită de voal conduce procesiunea călare, din fața casei sale și până la locul ceremoniei.

10
În timpul festivității, localnicele costumate în haine tradiționale dansează pe străzile satului.