Linkuri accesibilitate

Kremlinul confirmă că asasinul Vadim Krasikov, parte din schimbul de prizonieri, lucrează pentru FSB


Vladimir Putin (dreapta) l-a întâmpinat pe Vadim Krasikov în timpul unei ceremonii la Aeroportul Internațional Vnukovo din Moscova, Rusia, 1 august 2024.
Vladimir Putin (dreapta) l-a întâmpinat pe Vadim Krasikov în timpul unei ceremonii la Aeroportul Internațional Vnukovo din Moscova, Rusia, 1 august 2024.

Kremlinul a declarat vineri că Vadim Krasikov, un asasin plătit condamnat la închisoare pe viață în Germania și care a făcut parte din schimbul de prizonieri din 1 august, este angajat al FSB. Mai mult, Krasikov ar face parte din Grupul Alpha, unitatea de forțe speciale a serviciului de securitate rus.

Președintele Vladimir Putin l-a îmbrățișat pe Vadim Krasikov după ce acesta a coborât din avion, joi seara, în urma schimbului de prizonieri cu țările occidentale.

Krasikov, care a purtat o șapcă și un trening, a fost primul dintre cei repatriați care a coborât din avion și s-a întâlnit cu Putin, semnalând importanța sa pentru Moscova, scrie Reuters.

„Krasikov este un angajat al FSB”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că acesta a servit în unitatea de elită și secretă „Alpha” a agenției.

Peskov a mai spus că Vadim Krasikov „a servit cu unele dintre persoanele care lucrează în echipa de securitate a președintelui”.

Până la confirmarea de vineri, Kremlinul a negat orice legătură între asasin și serviciul de securitate rus.

Cine este Vadim Krasikov

Vadim Krasikov, în vârstă de 59 de ani, cunoscut și sub numele de Vadim Sokolov, este un ofițer al Serviciului Federal de Securitate, care executa o pedeapsă cu închisoarea pe viață în Germania pentru uciderea, în 2019, a fostului comandant cecen Zelimkhan Khangoshvili în Berlin.

O fotografie mai veche cu Vadim Krasikov.
O fotografie mai veche cu Vadim Krasikov.

El își ispășea pedeapsa într-o închisoare germană din 2021.

Procurorii germani au declarat că acesta l-a împușcat pe Khangoshvili de pe o bicicletă înainte de a încerca să fugă. El a fost arestat după ce a fost văzut schimbându-se de haine după un tufiș.

Ancheta procurorilor germani l-a identificat pe Krasikov ca ofițer superior în aceeași unitate de forțe speciale a FSB.

În plus, o investigație comună a Bellingcat, The Insider și Der Spiegel a găsit legături între Krasikov și FSB, legându-l de alte infracțiuni.

Procurorii din Germania au susținut că Moscova a ordonat asasinarea lui Khangoshvili deoarece acesta comandase forțele separatiste din regiunea Caucazului de Nord din Rusia între 2000 și 2004 și se refugiase în Germania.

În tot acest timp, Kremlinul a negat că Vadim Krasikov a acționat la ordinele sale și că ofițerul FSB primise un pașaport fals pentru a călători la Berlin pentru acest asasinat.

Cu patru ani înainte, Khangoshvili supraviețuise unei tentative de asasinat în plină zi, în centrul orașului Tbilisi, unde a fost împușcat de patru ori în braț și umăr.

Putin s-a întâlnit cu Krasikov „în semn de respect”

În aceeași conferință de presă de vineri, Kremlinul a declarat că schimbul de prizonieri a fost negociat între FSB-ul rus și Agenția Centrală de Informații a SUA, relatează Reuters.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a declarat că decizia lui Vladimir Putin de a se întâlni cu prizonierii eliberați la sosirea lor cu avionul în Rusia a fost un semn de respect pentru oamenii care și-au servit țara.

„A fost un omagiu adus oamenilor care își servesc țara și care, după încercări foarte dificile și datorită muncii asidue a multor oameni, au reușit să se întoarcă în Patrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a respins ideea că Rusia a arestat în mod deliberat oameni pentru a crea „un fond de schimb”, calificând-o drept absurdă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG