Linkuri accesibilitate

Document secret. Inovația prin care Kremlinul își propune să crească prezența la vot. „Pot fabrica orice rezultat doresc”


Oamenii așteaptă într-o stație de autobuz din Sankt Petersburg lângă un panou publicitar care promovează viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia.
Oamenii așteaptă într-o stație de autobuz din Sankt Petersburg lângă un panou publicitar care promovează viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia.

La sfârșitul săptămânii trecute, managerii de la uzina de procesare a gazelor naturale din Astrahan le-au înmânat muncitorilor pliante cu instrucțiuni despre cum să voteze la alegerile prezidențiale din Rusia, organizate pe 15-17 martie, a informat postul Telegram Ostorozhno, preluat de Novosti.

Conform instrucțiunilor, cei 5.000 de lucrători ai fabricii vor primi mesaje care conțin un link pe care urmează să-l deschidă atunci când ajung în secția de votare.

Linkul le va geolocaliza telefonul și va transmite conducerii companiei că au votat. Lucrătorii care nu primesc SMS-ul li se spune în schimb să scaneze un cod QR prezentat de o „persoană” la secția de votare.

Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos, care este interzis în Rusia, a relatat la începutu lunii că partidul de guvernământ Rusia Unită a creat un proiect numit GEO-SMS care urmărește „să controleze prezența alegătorilor din sectorul de stat”, cum ar fi lucrătorii medicali, profesorii și angajații întreprinderilor de stat.

Utilizarea software-ului de geolocalizare pentru a spori prezența la vot este o inovație a alegerilor din acest an, la care președintele Vladimir Putin vrea să-și asigure al cincilea mandat de președinte.

Documentul din Udmurtia

Un document secret pe acest subiect a fost postat luna trecută pe Telegram de politicianul de opoziție Olga Sidelnikova, fost șef administrativ al districtului Lomonosov din Moscova, care locuiește acum în străinătate.

Documentul pare a fi o prezentare a strategiei electorale a Kremlinului pentru Udmurtia, o regiune centrală cu o populație de aproape 1,5 milioane de locuitori.

Sidelnikova a refuzat să spună cum l-a obținut, dar a adăugat că are originalul în posesia ei și nu are nicio îndoială cu privire la autenticitatea acestuia.

Setul de 38 de pagini de diapozitive dezvăluie „ce «alegeri» sunt în Rusia”, a scris Sidelnikova, adăugând că informațiile venite din toată țara, cum ar fi raportul Astrahan, indică faptul că „povestea va fi, fără îndoială, aceeași și în celelalte regiuni”.

Serghei Antonov, un consultant politic din Udmurtia, care locuiește acum în străinătate, a spus că este sigur că această scurgere de informații reprezintă „un document real și că au fost emise [documente] identice în toate regiunile Rusiei”.

„Vineri [15 martie], înainte de ora 14:00, toți lucrătorii din sectorul de stat trebuie să trimită către server un mesaj cu localizarea geografică activată”, a declarat Serghei Antonov.

„Aceasta este o tehnologie nouă. Cu fiecare alegere, sistemul este perfecţionat”, a completat el.

Cu forța la vot

Alegerile sub Putin nu s-au desfășurat niciodată corect, spun grupurile de monitorizare și criticii Kremlinului, statul controlând resursele polițienești și din tribunale până la comisiile electorale, mass-media de stat și guvernele locale.

Dar sufragiul actual - care se desfășoară pe fondul invaziei rusești în Ucraina, a reprimării violente de ani de zile a oricărei disidențe și a marginalizării totale a opoziției - este considerat de departe cel mai puțin competitiv vot național din cei aproape 24 de ani de când Putin este în fruntea statului, ca președinte sau premier.

Relatările presei și observațiile oficialilor arată că Kremlinul intenționează să obțină 80-85% din voturi pentru Putin, cu o prezență la vot de cel puțin 70%.

Analiştii spun că Putin şi administraţia sa vor să folosească alegerile pentru a-şi spori legitimitatea prin simularea unui sprijin popular masiv față de conducerea sa, precum şi pentru războiul împotriva Ucrainei şi pentru confruntarea tot mai mare a Rusiei cu Occidentul.

Asigurarea unei prezențe ridicate la vot a fost întotdeauna un „punct slab” pentru guvern, a spus Olga Sidelnikova, fost șef administrativ al districtului Lomonosov din Moscova.

„În ciuda inovațiilor din ultimii ani, precum eliminarea monitorizării independente, extinderea votului online, controlul comisiilor electorale la toate nivelurile, au nevoie în continuare de oameni care să se prezinte la urne”, a declarat ea pentru RFE/RL.

„Iar controlul prezenței la vot nu este ușor. Este punctul lor slab”, a completat Sidelnikova.

„Au nevoie de oameni care să se ridice efectiv și să meargă la vot”, a continuat ea. „Odată ce au prezența la vot asigurată, pot fabrica orice rezultat doresc, având în vedere că nu există monitorizare independentă și comisiile electorale sunt complet controlate”.

Odată ce au prezența la vot asigurată, pot produce orice rezultat doresc.

Se pare că documentul obținut de Sidelnikova a fost prezentat oficialilor din Udmurtia în iunie 2023, când planificarea campaniei prezidențiale era în desfășurare.

Documentul acordă o atenție sporită problemei creșterii prezenței la vot, de la cifra tipică a Udmurtiei: de aproximativ 55 la sută, la 80 la sută.

Pe lângă software-ul de geolocalizare, documentul solicită „mobilizarea” alegătorilor prin birourile partidului Rusia Unită și eforturile administrațiilor municipale și ale parlamentarilor locali.

Sunt oferite instrucțiuni administrațiilor municipale să „controleze prezența la vot prin reprezentanții lor” în comisiile secțiilor de votare.

Consultantul politic Serghei Antonov a spus că Rusia Unită intenționează „să mărească prezența la vot prin intermediul resurselor administrative - mobilizând muncitori, organizând diverse competiții și evenimente patriotice”.

Cu toate acestea, a adăugat el, partidul este adesea afectat de capacitatea sa de a realiza astfel de planuri din cauza unei lipse generale de entuziasm la nivelurile sale inferioare.

„Când vine vorba de realizarea unor astfel de idei, se dovedește că în celulele locale ale partidului există oameni care chiar nu fac nimic sau oameni care au fost presați să fie acolo”, a spus el.

„Proiectul Purge”

Documentul detaliază, de asemenea, eforturile Kremlinului de a „controla opinia publică”, inclusiv eforturile extinse pe rețelele sociale.

Potrivit documentului, campania lui Putin va monitoriza constant discuțiile și grupurile de discuții de pe rețelele sociale, ca să controleze informațiile negative și să poată discredita orice inițiativă a opoziției.

Documentul include puncte precum:

  • „filmarea și compilarea conținutului util”
  • „contracararea oricăror acțiuni de protest care apar”
  • „crearea și distribuirea de contraconținut”
  • „pregătirea și distribuirea de meme, falsuri și așa mai departe”.

Include, de asemenea, Proiectul Purge, care are ca scop identificarea și „eliminarea rapidă” a tuturor „materialelor de propagandă-agitație de opoziție” de pe internet.

Guvernul a creat, de asemenea, „organizații publice teritoriale de autoguvernare” (TOS), formate din activiști prietenoși cu guvernul, dintre care a recrutat monitori electorali „independenți”.

Aceștia sunt „pseudo-monitori publici”, a spus Serghei Antonov despre cei 4.500 de monitori pe care guvernul intenționează să-i instaleze în regiune.

„Sarcina lor este să nu permită nicio «provocare» sau «falsuri»”, a spus el. „Asta înseamnă că vor spune întotdeauna că nu au fost încălcări. Dacă trebuie să dea un interviu, asta vor spune. Așa sunt instruiți. În timpul alegerii șefului Udmurtiei [în septembrie 2022], nu au descoperit nicio încălcare.”

Potrivit documentului, efortul de campanie al lui Putin în Udmurtia este condus personal de șeful regional Alexandr Brechalov, care conduce și filiala regională a partidului „Rusia Unită” din iulie 2020.

Șeful său de cabinet, Alexandr Juravliov, este unul dintre adjuncții săi în campanie, responsabil de „organizare”.

Ceilalți doi responsabili sunt oficiali locali din Udmurtia - Roman Ifimov, responsabil de finanțe, și Svetlana Palcik, responsabilă de coordonarea activității secțiilor de votare și de „mobilizarea partidelor”.

Consultantul politic Serghei Antonov scoate în evidență faptul că structura campaniei prezentată în documentul pe care a pus mâna Sidelnikova „duplică de facto structura guvernului din Udmurtia”.

„Alegerile în Rusia lui Putin au fost aduse la perfecțiunea lor logică și vor avea loc după modelul URSS – fără alegeri, cu un singur candidat”, a adăugat el.

Robert Coalson de la RFE/RL a contribuit la această relatare. Traducerea și adaptarea, Dora Vulcan
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG