Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie și a spus că include o clauză de asistență reciprocă în temeiul căreia fiecare parte a fost de acord să o ajute pe cealaltă pentru a respinge o eventuală agresiune externă.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Rusia ar putea fi atrasă să sprijine Phenianul într-un conflict din peninsula coreeană sau că Coreea de Nord s-ar putea alătura Rusiei într-un conflict cu Occidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că formularea tratatului este „destul de clară”, că nu conține nicio ambiguitate și nu are nevoie de clarificări.
Pactul „implica o cooperare profundă cu adevărat strategică în toate domeniile, inclusiv în materie de securitate”, a declarat Peskov, citat de Reuters.
Tensiunile au crescut în peninsula coreeană după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri și linii de cale ferată intercoreene de pe partea sa a graniței puternic fortificate, determinând armata sud-coreeană să tragă focuri de avertizare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în această săptămână Coreea de Nord că a transferat personal către forțele armate ale Rusiei, spunând că agențiile sale de informații l-au informat despre „implicarea reală a Coreei de Nord în războiul” din Ucraina.
Statele Unite spun că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și muniție.
Moscova și Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis că vor consolida legăturile militare, incluzând posibil exerciții comune.
Peskov a declarat săptămâna trecută că presupusa implicare a trupelor nord-coreene în Ucraina este o știre falsă.
Întrebat dacă un viitor tratat de parteneriat între Rusia și Iran ar putea include și un element de apărare reciprocă, Peskov a spus marți: „Nu. Când va fi gata, atunci vom putea vorbi despre conținutul său".