Linkuri accesibilitate

 
Kremlinul spune că acordul său de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este dincolo de orice dubiu

Kremlinul spune că acordul său de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este dincolo de orice dubiu


Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie.

Rusia a declarat marți că un tratat pe care l-a semnat cu Coreea de Nord la începutul acestui an prevede o „cooperare strategică” în toate domeniile, dar a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la modul în care ar putea fi pusă în practică o clauză de apărare reciprocă. 

Președintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un când a vizitat Phenianul în iunie și a spus că include o clauză de asistență reciprocă în temeiul căreia fiecare parte a fost de acord să o ajute pe cealaltă pentru a respinge o eventuală agresiune externă.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Rusia ar putea fi atrasă să sprijine Phenianul într-un conflict din peninsula coreeană sau că Coreea de Nord s-ar putea alătura Rusiei într-un conflict cu Occidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că formularea tratatului este „destul de clară”, că nu conține nicio ambiguitate și nu are nevoie de clarificări.

Pactul „implica o cooperare profundă cu adevărat strategică în toate domeniile, inclusiv în materie de securitate”, a declarat Peskov, citat de Reuters.

Tensiunile au crescut în peninsula coreeană după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secțiuni de drumuri și linii de cale ferată intercoreene de pe partea sa a graniței puternic fortificate, determinând armata sud-coreeană să tragă focuri de avertizare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în această săptămână Coreea de Nord că a transferat personal către forțele armate ale Rusiei, spunând că agențiile sale de informații l-au informat despre „implicarea reală a Coreei de Nord în războiul” din Ucraina.

Statele Unite spun că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și muniție.

Moscova și Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis că vor consolida legăturile militare, incluzând posibil exerciții comune.

Peskov a declarat săptămâna trecută că presupusa implicare a trupelor nord-coreene în Ucraina este o știre falsă.

Întrebat dacă un viitor tratat de parteneriat între Rusia și Iran ar putea include și un element de apărare reciprocă, Peskov a spus marți: „Nu. Când va fi gata, atunci vom putea vorbi despre conținutul său".

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG