Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Soarta jurnalistului WSJ Evan Gershkovich va fi decisă de instanțele de judecată


Jurnalistul american Evan Gershkovich părăsește pe 30 martie tribunalul din Moscova care l-a acuzat de spionaj și a aprobat arestarea sa preventivă până la sfârșitul lunii mai.
Jurnalistul american Evan Gershkovich părăsește pe 30 martie tribunalul din Moscova care l-a acuzat de spionaj și a aprobat arestarea sa preventivă până la sfârșitul lunii mai.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și secretarul de Stat american, Antony Blinken, au discutat telefonic despre arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, transmite Reuters.

Antony Blinken i-a cerut omologului rus eliberarea imediată a jurnalistului american și a descris reținerea acestuia drept „inacceptabilă”.

Lavrov ar fi spus, aparent revoltat, că Washingtonul încercă să „politizeze” cazul jurnalistului arestat la începutul săptămânii în Rusia, sub acuzația de spionaj.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Lavrov i-a transmis lui Blinken că soarta jurnalistului va fi decisă în instanțe. El a reluat afirmația nesusținută cu dovezi sau explicații potrivit căreia jurnalistul ar fi fost „prins asupra faptei”.

Pentru acuzații de spionaj, acest riscă până la 20 de ani de închisoare, dar legislația și chiar Constituția din Rusia au suferit numeroase modificări în ultimii în funcție de interesele Kremlinului și ale lui Vladimir Putin.

Gershkovich (Herșcovici) este cetățean american, fiu al unor emigranți evrei, vorbește perfect limba rusă și a fost arestat miercuri la Ekaterinburg și transportat cu avionul la Moscova, unde un tribunal l-a acuzat oficial joi de spionaj și l-a arestat preventiv până la sfârșitul lunii mai.

Zeci de jurnaliști aflați în coordonarea celor mai importante redacții internaționale au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă arestarea jurnalistului american.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG