Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Lecția relaxării din alte țări


Picnic la Paris, în preajma Domului Invalizilor
Picnic la Paris, în preajma Domului Invalizilor

Cu trei zile înaintea relaxării măsurilor impuse de starea de urgență, România are, în linii generale, planul pus la punct: oamenii vor putea să circule fără declarații pe proprie răspundere doar în interiorul localităților, nu și în țară, după cum a anunțat, marți, președintele Iohannis. ”Eliberarea” le dă însă emoții autorităților: numărul cazurilor noi nu a scăzut timp de o săptămână, așa cum susțineau medicii că ar trebui să se întâmple înainte de relaxarea măsurilor de izolare. ”Ne aflăm pe un platou”, spun ministrul sănătății Nelu Tătărau și epidemiogolul Alexandru Rafila. Nici experiența altor țări care au relaxat măsurile înaintea României nu pare a fi concludentă, deși se miza pe ea.

Noi ne revenim ceva mai târziu, să spunem, după 15 mai, putem să vedem dacă planurile de relaxare de prin alte părți au fost sau nu eficiente. Avem acest decalaj de vreo trei săptămâni, pe care putem să-l folosim în favoarea noastră și în ce privește relaxarea”, declara la jumătatea lui aprilie într-un interviu pentru Europa liberă profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie.

Cât de eficiente au fost măsurile este însă discutabil, probabil și pentru că timpul scurs este destul de scurt pentru a putea măsura o creștere sau nu a infecțiilor cu COVID.

În Franța- primele măsuri de relaxare au început pe 11 mai, în Germania pe 20 aprilie, în Belgia pe 5 mai, iar din 18 se redeschid școlile, în Olanda, care, oricum, a avut restricții mai blânde, primii pași au fost făcuți în 11 mai, iar din 1 iunie se redeschid barurile și restaurantele, Austria și-a redeschis pacurile încă din 14 aprilie, iar de la începutul lui mai școlile, saloanele de înfrumusețare și mall-urile, iar în Spania din 11 mai s-au ridicat restricțiile de circulație, într-o primă etapă, urmând ca din 26 mai să elevii din clasele terminale să se întoarcă la școală. Cuvântul de ordine în toate țările care încearcă reintrarea în normalitate este : ”dacă lucrurile nu merg bine și numărul cazurilor va crește, revenim la restricții”.

Experiența nemțească

Cel puțin în trei țări care au deja peste două săptămâni la activ de la relaxare, situația este pe muchie de cuțit.

Germania, de exemplu, a raportat marți 933 de cazuri noi de coronavirus în doar 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch, agenția națională pentru controlul și prevenirea bolilor. Este un salt major față de 357 cazuri raportate cu o zi înainte. De altfel, rata de reproducere a coronavirusului a fost în ultimele trei zile consecutive de 1, 1, față de 0,65, cât era înainte de relaxare. O rată de 1 înseamnă că, în medie, fiecare persoană infectată infectează o altă persoană.

Mai mult, în ultimele zile, Germania a înregistrat câteva focare mai mari de coronavirus în trei fabrici de prelucrare a cărnii, care au au înregistrat între 100 și 350 de cazuri fiecare. Guvernul federal și landurile au convenit asupra unui mecanism de revenire la restricții în cazul în care virusul reapare. Dacă orice land depășește 50 de noi infecții cu coronavirus la 100.000 de locuitori, restricțiile vor fi reintroduse în landul respectiv. În weekend, mai multe landuri au depășit această limită.

Institutul Koch a spus că este prea devreme pentru a spune dacă virusul este din nou în creștere, dar că ”evoluția ratei de reproducere trebuie urmărită cu atenție în zilele următoare".

Coreea de Sud, pas înapoi

Coreea de Sud, una dintre cele mai afectate țări, considerată modelul de invidiat și urmat în gestionarea epidemiei, a înregistrat noi cazuri în ultimele 24 de ore, fiind cea mai mare creștere din ultima lună. Cele 54 de infectări provin din cluburile de noapte din Itaewon, Seul, unde autoritățile au depistat aproximativ 1946 de persoane care au vizitat aceste cluburi și care au fost trimise în autoizolare. ”Nu se temină până nu se termină sigur”, a spus președintele Moon-Jae-In. De teama unui nou val de infectări, cluburile și barurile de noapte au fost închise.

China, închide din nou orașe

Și China introduce noi restricții după ce două orașe au raportat cazuri de coronavirus. Șhulan, din provincia Jilin din extremitatea nord-estică a țării, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Coreea de Nord, a fost închisă după 11 cazuri recent confirmate, relatează CNN.

Mai alarmant este că au reapărut cazuri noi în Wuhan, orașul care a fost epicentrul epidemiei de COVID din China și care s-a redeschis acum trei săptămâni. Noile cazuri, cinci la număr, nu provin din import, ceea ce generat îngrijorări cu privire la viabilitatea redeschiderii.

Bosnia Herțegovina a raportat la începutul lunii mai cea mai mare creştere zilnică a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din luna aprilie, după ce autorităţile au început să relaxeze gradual măsurile de izolare.

Indiferent însă de țară, ieșirea din izolare i-a făcut pe oameni să năvălească pe străzi, în parcuri, pe plaje sau pe malurile râurilor pentru a se bucura de proaspăta libertate. În Spania, imaginile cu oamenii nerespectând distanțarea sau purtarea măștii au provocat indignarea presei și a premierului.

Fast Forward: Cum arată „noul normal” după relaxarea restricțiilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

La București și în marile orașe relaxarea s-a făcut simțită încă de acum o săptămână, când dezbaterile despre noile măsuri de după 15 mai, când se trece de la starea de urgență la starea de alertă, au luat amploare și au fost în contradictoriu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG