Linkuri accesibilitate

ALDE anunță un proiect de lege de anulare a amenzilor din timpul stării de urgență


Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu
Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formațiunea pe care o conduce, ALDE, a elaborat alături de PSD și Pro România un proiect de lege prin care amenzile aplicate pe timpul stării de urgență să fie anulate automat. Prevederile vin ca urmare a deciziei Curții Constituționale care a declarat neconstituțională ordonanța de urgență care mărea cuantumul amenzilor.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituționale amenzile aplicate cetățenilor pe timpul stării de urgență. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi și anularea lor depinde de o decizie a instanței, ALDE, PSD și Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanțele, să piardă timp și bani, să blocheze activitatea instanțelor și să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravențiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice și alte fapte în care viața persoanei a fost tulburată", a scris Tăriceanu pe Facebook.

De altfel, și liderul PSD Marcel Ciolacu a îndemnat Guvernul să ia măsurile necesare pentru ca instanțele să nu fie blocate de sutele de mii de români care vor putea să atace amenzile, altfel arătând că va lua măsuri în Parlament.

Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele. Nu se șterg de la sine.

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

Vorbim de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG