Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate


Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat executivului să ia măsurile necesare pentru ca instanțele să nu fie blocate de sutele de mii de români care vor putea să atace amenzile primite în perioada stării de urgență ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Liderul opoziției a numit ordonanța de urgență care mărea cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor de deplasare, act declarat neconstituțional de CCR, drept o lege care a permis abuzurile.

Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor!

Între timp – 300 de mii de români au fost amendați! O lege care s-a aplicat discreționar și care a permis abuzurile. 200 de milioane e totuși cam mult! Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii", a afirmat Ciolacu.

Președintele interimar al PSD a mai acuzat Guvernul că a urmărit atragerea de bani la buget prin legea care a mărit cuantumul amenzilor.

Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic!

Românii, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat măsurile luate de autorități pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur. Îi îndemn să facă la fel și de acum înainte!", a încheiat Ciolacu.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Asta înseamnă că aceia care au primit amenzi și le vor contesta în instanță au toate șansele să scape de ele. Nu se șterg de la sine.

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

Vorbim de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Citește și:

XS
SM
MD
LG