Linkuri accesibilitate

 
Lege promulgată. Pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți

Lege promulgată. Pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți


Pacienții tratați în spitale vor putea face legal donații, dacă doresc, direct către unitățile sanitare.
Pacienții tratați în spitale vor putea face legal donații, dacă doresc, direct către unitățile sanitare.

Pacienții care sunt tratați în spitale vor putea face donații benevole către unitățile medicale în care au fost internați, potrivit unui proiect de lege promulgat marți de președintele interimar Ilie Bolojan.

Legea vizează eliminarea posibilității ca pacienții să ofere plăți suplimentare și cadouri angajaților spitalelor în care au fost îngrijiți, dar să mențină opțiunea lor de a face donații unităților sanitare.

„Pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie”, prevede legea.

Potrivit expunerii de motive, „oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoștință și implicațiile penale ale unui astfel de gest”.

E o idee bună, dar greu de pus în practică, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți. În plus, crede Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, legea nu rezolvă problema condiționării actului medical de către unii medici.

„Relația are loc între pacienți și medici, nu între pacienți și spitale. Dacă există medici care condiționează actul medical legea nu o să rezolve această problemă”, afirmă Gănescu.

Inițiatorii legii sunt mai mulți deputați ai Uniunii Salvați România (USR), printre care și Emanuel Ungureanu, care spune că proiectul de lege promulgat are mai degrabă o calitate educativă.

„Nu cred că vor exploda donațiile pacienților către spitale ca semn de recunoștință pentru starea de sănătate mai bună pe care o au în urma unui act medical corect. Și nici nu cred că o să scadă semnificativ”, spune Emanuel Ungureanu pentru Europa Liberă.

„Scopul proiectului este să educe populația că șpaga dată în spitale unor medici și asistente, infirmieri – așa-zisa formă de recunoștință – este tot șpagă. Iar donația înseamnă un act de sprijin pentru spital care este făcut vizibil printr-un contract absolut transparent și acei bani se se revăd în bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului”, mai spune Ungureanu.

Pe 26 martie, la dezbaterile din Camera Deputaților, care a fost for decizional, Emanuel Ungureanu preciza că prin acest proiect „nu se legalizează șpaga”.

„Pacienții trebuie învățați de medici că un cuvânt de mulțumire și o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienților care vor să sprijine un spital ca formă de recunoștință pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donație legală către unitatea sanitară”, a declarat Ungureanu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG