Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană pregătește o lege privind roaming în spațiul comunitar


Actualul regulament de roaming va expira în vara anului viitor.
Actualul regulament de roaming va expira în vara anului viitor.

Uniunea Europeană lucrează la o lege privind roamingul care să reglementeze tarife avantajoase pentru cetățenii care circulă în spațiul comunitar și după data de 30 iunie 2022, când actualul regulament de roaming va expira.

Miercuri, ambasadorii statelor membre au convenit asupra unui mandat de negociere pentru prelungirea schemei de tip roaming, care a intrat în vigoare în 2017.

„A scăpa de taxele de roaming în 2017 a fost fără îndoială una dintre cele mai așteptate și populare decizii pe care le-a luat UE în domeniul digital - de altfel, în aproape orice domeniu. Ar fi de neconceput ca „tarifele ca acasă” să se încheie. Acordul rapid de astăzi cu privire la poziția Consiliului ne asigură că putem continua să rămânem în contact și să navigăm pe internet atunci când călătorim în Europa fără a suporta taxe suplimentare”, a precizat Pedro Nuno Santos, ministrul portughez pentru infrastructură și locuințe.

Regulamentul de roaming revizuit își propune să ajusteze tarifele impuse consumatorilor finali și să se asigure, în același timp, că furnizarea de servicii de roaming este avantajoasă și pentru operatorii din UE.

Propunerea introduce, de asemenea, noi măsuri pentru creșterea transparenței serviciilor cu valoare adăugată și își propune să asigure o bună experiență a clienților în ceea ce privește calitatea serviciilor și accesul la serviciile de urgență, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

„Propunerea ia în considerare, de asemenea, implementarea 5G, deoarece suntem la începutul unei schimbări fundamentale de tehnologie în Europa și, în prezent, nu avem încă date despre costurile furnizării de servicii 5G, în special servicii de roaming de date”, a precizat Consiliul.

Mandatul a fost aprobat de ambasadorii reuniți în Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului (Coreper). Aceasta va permite președinției Consiliului să înceapă negocierile cu Parlamentul European de îndată ce Parlamentul își va pregăti mandatul. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să fie de acord asupra textului final.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG