Linkuri accesibilitate

Covid-19: Varianta Delta | Vaccinurile au o eficiență mai mică. Marea Britanie menține restricțiile


Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

Varianta Delta a Sars-Cov-2, originară din India, dublează riscul spitalizărilor și are rezistență sporită în fața unor vaccinuri împotriva Covid-19, conform unui studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet.

La noul studiu, realizat în perioada 1 aprilie – 6 iunie 2021, în Scoția, au participat persoane confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și internate în următoarele două săptămâni de la primirea rezultatului pozitiv. În acest studiu au fost incluse, de asemenea, persoane care au fost confirmate pozitiv la 2-3 zile după internare.

În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că varianta Delta aproape a dublat numărul persoanelor internate în spitale, afectând îndeosebi persoanele ce sufereau de comorbidități.

De asemenea, studiul susține că vaccinurile prezente pe piață ar avea o eficacitate mai scăzută în fața noii variante de virus. Astfel, după administrarea a două doze de vaccin, protecția oferită de Pfizer-BioNTech scade de la 92% în urma infectării cu tulpina „Alpha” (britanică) la doar 79% în cazul infectării cu cea din India. Pentru Astra-Zeneca, acest procent scade de la 73% la doar 60% în urma distribuirii a două doze.

Vaccinurile disponibile pe piață ar avea rezultate mai modeste în fața noii variante din India.
Vaccinurile disponibile pe piață ar avea rezultate mai modeste în fața noii variante din India.

Studiul nu oferă informații despre eficacitatea vaccinurilor Moderna și Johnson & Johnson în fața noii variante.

Ce înseamnă aceste date?

Noile rezultate vin în conditiile în care Marea Britanie, țară care se confruntă cu un val cauzat de noua tulpină, a prelungit cu încă 4 săptămâni menținerea restricțiilor, anulând ridicarea acestora, inițial programată pe 21 iunie.

Conform datelor publicate săptămâna trecută, aproximativ 90% din cazurile noi înregistrate sunt cu varianta Delta, conform The Guardian.

Un grup de persoane se îmbrățișează în fața unui memorial dedicat victimelor pandemiei, lângă spitalul St Thomas, Londra. În continuare, Marea Britanie înregistrează cei mai mulți morți din Europa.
Un grup de persoane se îmbrățișează în fața unui memorial dedicat victimelor pandemiei, lângă spitalul St Thomas, Londra. În continuare, Marea Britanie înregistrează cei mai mulți morți din Europa.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat într-o conferință de presă că „pe baza dovezilor adunate, sunt convins că nu ne trebuie mai mult de 4 săptămâni [în vederea reducerii numărului de cazuri și a ridicării restricțiilor]”.

Cum putem preveni răspândirea noii variante

O campanie mult mai amplă de vaccinare poate preveni răspândirea atât a noii variante de coronavirus, cât și a celorlalte tulpini. Într-un mesaj postat pe Twitter azi, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că, la momentul actual, campania de vaccinare se mișcă mai încet decât răspândirea virusului.

„Ca să învingem pandemia, obiectivul nostru comun este să vaccinăm cel putin 70% din populația lumii până la următorul summit G7”, a declarat acesta, făcând aluzie la promisiunea recentă a statelor membre G7 de a dona un miliard de doze țărilor mai sărace.


Campania de vaccinare în Uniunea Europeană

La nivelul UE, campania de vaccinare a avansat semnificativ în ultimele două luni, prinzând din urmă pe cea din Statele Unite. Într-un mesaj pe Twitter, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a lăudat capacitatea de vaccinare la nivel european.

„Am depășit 300 de milioane de vaccinări la nivelul UE.”

„Cu fiecare zi ce trece, ne apropiem de obiectivul nostru: acela de a oferi un vaccin la aproximativ 70% din numărul adulților până luna viitoare”, a declarat aceasta.


Care este situația în țară?

În România, campania de vaccinare se află pe un trend descendent. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat marți că, pe fondul scăderii numărului de persoane vaccinate, mai multe centre de vaccinare fixă vor fi închise.

„În urma propunerilor primite de la DSP-uri în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar. Se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare și sunt închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau patru fluxuri la care activitatea era redusă. La nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afișat programul de lucru. Va fi actualizat programul centrului de vaccinare în platforma națională de programare a vaccinarii”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă, citat de Mediafax.

În România, campania de vaccinare a scăzut semnificativ ca intensitate. Pe data de 14 iunie, statul român a reușit să vaccineze doar 31.066 de persoane. Dintre acestea, doar 11.745 au primit prima doză, restul fiind la rapel.

Scăderea ritmului de vaccinare în țară se datorează și lipsei unei strategii eficiente cu privire la vaccinarea la țară.
Scăderea ritmului de vaccinare în țară se datorează și lipsei unei strategii eficiente cu privire la vaccinarea la țară.

Conform medicului Radu Țincu, de la Secția de Urgențe a Spitalului „Floreasca” din București, la ultima raportare a cazurilor de Covid-19 din România au fost confirmate aproximativ 27 de cazuri de infectare cu noua variantă din India. Există riscul, însă, ca alte cazuri cu această tulpină să rămână nedepistate.

Cu privire la impactul pe care această variantă a virusului l-ar avea în România, medicul este de parere că depinde foarte mult de politica de vaccinare și ritmul campaniei.

„Spre exemplu, Marea Britanie a adoptat un model de vaccinare care nu este similar cu cel din România. Faptul că în Marea Britanie au fost vaccinate în prima fază persoanele vârstnice cu patologii cronice și populația tânără a fost lăsată la urmă a creat posibilitatea apariției acestui val 4 cu varianta virală indiană. Populația tânără este susceptibilă în a se îmbolnăvi și, din păcate, este cea cu mobilitatea cea mai bună.”

O tânără adolescentă din România este vaccinată cu prima doză de către Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.
O tânără adolescentă din România este vaccinată cu prima doză de către Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

„România a adoptat o altă politică, aceea în care și persoanele tinere sunt vaccinate. Cu cât vom avea un procent mai ridicat al populației tinere imunizate, cu atât impactul pe care îl va avea această variantă virală în valul 4 va fi mai redus”, a declarat acesta pentru Radio Europa Liberă.

Articol realizat de Sorin Dojan, stagiar Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG