Linkuri accesibilitate

Legea securității cibernetice este constituțională. CCR a respins amendamentele opoziției


Anul trecut, cenatul a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.
Anul trecut, cenatul a adoptat în calitate de for decizional proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României.

Legea securității cibernetice prin care sute de mii de furnizori de servicii tehnice sunt puși să ofere statului date și informații despre clienții lor este constituțională, au decis marți judecătorii de la Curtea Constituţională.

CCR fusese sesizată în decembrie de deputaţii USR şi Forţa Dreptei pentru că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă şi în Parlament. Parlamentarii argumentau că această lege încalcă grav dreptul la viaţă privată al românilor.

Proiectul de lege a fost contestat anul trecut și de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), care a avertizat că ar transforma furnizorii de servicii de securitate cibernetică în delatori profesioniști și ar permite acces sporit și discreționar către SRI ori MApN la problemele de securitate și la datele persoanelor private.

ApTI arăta că legea extinde atribuțiile Serviciului Român de Informații, , inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare". De asemenea, firmele care nu vor să dea informațiile cerute pot primi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, printre altele.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG