Legea securității cibernetice prin care sute de mii de furnizori de servicii tehnice sunt puși să ofere statului date și informații despre clienții lor este constituțională, au decis marți judecătorii de la Curtea Constituţională.
CCR fusese sesizată în decembrie de deputaţii USR şi Forţa Dreptei pentru că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă şi în Parlament. Parlamentarii argumentau că această lege încalcă grav dreptul la viaţă privată al românilor.
Proiectul de lege a fost contestat anul trecut și de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), care a avertizat că ar transforma furnizorii de servicii de securitate cibernetică în delatori profesioniști și ar permite acces sporit și discreționar către SRI ori MApN la problemele de securitate și la datele persoanelor private.
ApTI arăta că legea extinde atribuțiile Serviciului Român de Informații, , inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare". De asemenea, firmele care nu vor să dea informațiile cerute pot primi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, printre altele.