Linkuri accesibilitate

Fake-news cu lemnele de foc | Cum s-a propagat o teorie contrazisă de oficialii UE


În multe sate românești, încălzirea se face cu lemne. România își propune să extindă rețeaua de gaze în comunitățile rurale, însă acest lucru este imposibil până în 2023. Este și motivul pentru care Planul Național de Redresare și Reziliență NU prevede un astfel de termen.
În multe sate românești, încălzirea se face cu lemne. România își propune să extindă rețeaua de gaze în comunitățile rurale, însă acest lucru este imposibil până în 2023. Este și motivul pentru care Planul Național de Redresare și Reziliență NU prevede un astfel de termen.

O afirmație conform căreia Uniunea Europeană le-ar interzice românilor să se mai încălzească cu lemne de foc din 2023, s-a răspândit recent în mediul online. Informația este falsă, spun și negociatorul PNRR român, ex-ministrul, Cristian Ghinea, și reprezentanții Comisiei Europene la București.

Subiectul a fost exploatat de tabăra euroscepticilor, care a folosit mesajul pentru a le arăta românilor că UE impune reguli absurde. Narativul s-a răspândit pe Facebook prin intermediul unor postări sponsorizate și a fost preluat și de PSD, care l-a folosit pentru a ataca USR și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Totul a pornit de la o postare a europarlamentarului PSD Victor Negrescu, care a scris pe Facebook că „a solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod”.

Deputatul european spunea că în PNRR, aprobat de Comisia Europeană, ar apărea un angajament asumat de România conform căruia, din 2023, nu vor mai putea fi folosite lemnele pentru foc.

Inițiativa lui Negrescu a fost lăudată de internauți, care au răspândit vestea că românii nu se vor mai putea încălzi cu lemne peste doi ani, pentru că e interzis de UE. „Știrea” s-a propagat nu doar prin distribuiri pe Facebook, ci și prin publicarea unor articole de către diverse publicații.

Unele din site-urile de știri au răspândit informația ca va fi interzisă încălzirea cu lemne
Unele din site-urile de știri au răspândit informația ca va fi interzisă încălzirea cu lemne

Ce scrie în PNRR cu privire la încălzirea cu lemne

Paragraful despre care vorbește Victor Negrescu, de la pagina 187 din PNRR, arată că România ar trebui să implementeze o reformă prin care „va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră”. Negrescu spune că ceea ce ar însemna că nu mai e posibil să te încălzești cu lemne este lipsa unui „și” dinainte de „alte materii prime”.

Reprezentanța Comisiei Europene la București a reacționat pe această temă și a precizat că „nu există nicio dispoziție specifică în PNRR care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023”. Temerile legate de impunerile UE la adresa românilor sunt neîntemeiate.

Contactat de Europa Liberă, eurodeputatul Negrescu a spus că încă așteaptă răspunsul oficial de la Comisia Europeană, dar e foarte bine că reprezentanța de la București a făcut precizări „arătând că e o greșeală”. Nu a precizat însă unde a fost greșeala.

Europarlamentarul Victor Negrescu a promovat pe Facebook ideea că românii nu vor mai putea folosi lemnele de foc din 2023.
Europarlamentarul Victor Negrescu a promovat pe Facebook ideea că românii nu vor mai putea folosi lemnele de foc din 2023.

„Este foarte bine că reprezentanța Comisiei din România a venit cu clarificări în care spune că e o greșeală, ceea ce am spus și eu că e o aberație ceea ce scrie acolo. În opinia mea, este prima clarificare din PNRR, și cred că vor urma foarte multe clarificări, de optimizări așa cum a zis și PSD, pentru că sunt greșeli introduse acolo”, a spus Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în guvernul Dăncilă.

Ce spune Cristian Ghinea despre lemnele de foc din PNRR

„Și”-ul de care se leagă eurodeputatul Negrescu este în opinia lui Cristian Ghinea, ministrul care a trimis PNRR-ul la Bruxelles, un prilej de a face o nouă isterie eurosceptică din nimic.

„Mama și tatăl meu se încălzesc cu sobă de teracotă cu lemne. Să fie foarte clar, românii nu se încălzesc cu lemne pentru că vor, ci pentru că nu au cu ce altceva, este o viață destul de chinuită să cumperi lemne în fiecare an, să le spargi, să le cari. Toată lumea ar prefera să aibă gaz, încălzire electrică. Dar să fie foarte clar: nu interzice nimeni lemnul de foc nici în 2023, nici mai încolo”, a spus Cristian Ghinea pentru Europa Liberă.

Cristian Ghinea neagă acuzațiile conform cărora România nu va mai putea folosi lemne de foc din 2023.
Cristian Ghinea neagă acuzațiile conform cărora România nu va mai putea folosi lemne de foc din 2023.

El a explicat că în PNRR este pus termenul de 2023 pentru ca România să aibă o strategie în privința încurajării folosirii încălzirii alternative. Ghinea compară această încălzire alternativă cu folosirea mașinilor electrice, care în prezent este încurajată în România, dar nu înseamnă că nu mai circulă mașinile pe benzină.

„Așa cum există o strategie pentru mașinile electrice, statul român ar trebui să aibă o strategie națională de încurajare a încălzirii cu pompe de căldură, de exemplu, pentru că sunt o metodă de încălzire din ce în mai eficientă din electricitate”, a adăugat fostul ministru.

Termenul de 2023 înseamnă că ar trebui ca în România să aibă strategia pentru alternativele de încălzire ecologică.

„Apoi să dăm legea, iar atunci Guvernul și Parlamentul vor trebui să decidă cadrul strategic pe termen mediu și lung - 2030-2050. Un stat care nu-și propune să scadă această formă de încălzire este un stat iresponsabil față de cetățenii lui. Nu există cuvântul interzicere nicăieri în PNRR. Este vorba de încurajare a alternativelor ecologice”, a mai spus Cristian Ghinea.

În opinia sa, scandalul lemnelor de foc este unul artificial și are legătură cu masa lemnoasă.

„Sunt multe inițiative care încep și apoi sunt descurajate - de exemplu Radarul Pădurilor, care a funcționat câteva luni și apoi a fost slăbit de către PSD-ALDE. E clasica șmecherie a borfașilor care vor să atragă atenția de la o chestie care îi doare. Asta îi doare pentru că în PNRR este o întărire a legislației și sunt și sisteme digitale pentru urmărirea întregii mase lemnoase care iese din pădure. În al doilea rând, ei s-au legat de fraza că trebuie ca în legislație să descurajăm folosirea lemnului, pentru că lemnul scos din pădure și pus pe foc este risipirea unei resurse”, a mai spus Ghinea.

Gabriel Păun, președintele asociației Agent Green, a citit cu atenție PNRR și spune că Uniunea Europeană nu cere interzicerea lemnului ca sursă pentru încălzire.

„UE ne cere altceva: să nu subvenționăm lemnul de foc, pentru a încuraja tranziția mai abruptă către un mix energetic verde, și aici mă refer la eolian offshore( pe mare) și panourile solare.”

Păun spune că în România se arde prea mult lemn de foc, care trebuie exploatat din pădure, ceea ce pune un stres suplimentar pe păduri. „Lemnul de foc nu poate fi scos din ecuație complet în niciun scenariu de mix energetic”, a spus Gabriel Păun.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG