Linkuri accesibilitate

Scandal între comunitatea LGBTI+ și Primăria Capitalei. După 15 ani, parada PRIDE nu este autorizată


Marșul Pride organizat în 2019 pe Calea Victoriei din București.
Marșul Pride organizat în 2019 pe Calea Victoriei din București.

Comunitatea ACCEPT acuză Primăria Capitalei că împiedică susținerea marșului PRIDE programat a avea loc pe 14 august în București. Comisia de Ordine Publică a respins cererea de organizare a marșului pe Calea Victoriei pe motiv că este organizat pe străzi extrem de aglomerate.

ACTUALIZARE - Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a invitat reprezentanții Asociației Accept la o nouă rundă de discuții, luni, de la ora 14.00, în vederea găsirii soluțiilor pentru organizarea marșului Bucharest Pride, transmite Mediafax.

În fața sediului Primăriei Capitalei a avut loc un protest al reprezentanților comunității ACCEPT.

Protest organizat de comunitatea ACCEPT în fața Primăriei Capitalei
Protest organizat de comunitatea ACCEPT în fața Primăriei Capitalei

Oficialii primăriei spun că străzile pe care se dorea organizarea paradei sunt închise circulației autoturismelor în cadrul evenimentului „Străzi deschise” și că organizatorii ar fi cerut autorizație pentru un participarea a 10.000 de oameni, situație care contravine actualelor reglementări în privința manifestărilor publice.

Decizia de respingere a fost luată cu o săptămână înainte de momentul anunțat pentru organizarea paradei și reprezintă o premieră în ultimii 15 ani.

În principiu foarte mulți oameni interpretează că restricționăm, dar noi nu restricționăm. Le-am propus rute alternative - Bulevardele Magheru sau Kiseleff sau mutarea paradei pe data de 13 august, dar au refuzat”, a precizat Andreea Udrea reprezentant al Primăriei Capitalei pentru Radio Europa Liberă.

De cealaltă parte, organizatorii paradei susțin că variantele bulevardelor Kiseleff sau Magheru ar reprezenta un pericol real pentru participanții la marș.

Refuzul primit ieri de la Primăria Capitalei este fără precedent în ultimii 16 ani. Tot de acum 16 ani nu am mai fost obligați de autorități să organizăm Bucharest Pride pe o bandă, în mijlocul traficului infernal. Considerăm că autoritățile încalcă printr-un astfel de gest abuziv două libertăți fundamentale câștigate de români odată cu căderea regimului comunist - libertatea de exprimare și libertatea de întrunire”, spune primul organizator al paradei PRIDE în România, Florin Buhuceanu

Marșul „Bucharest Pride”, 2018
Marșul „Bucharest Pride”, 2018

În privința limitării numărului de participanți, Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă a ACCEPT, spune că însăși Primaria Capitalei încalcă legea atunci când a instituit străzile pietonale pentru weekend.

PMB a implementat Străzi Deschise fără să impună un număr limitat de participanți - dacă consideră că evenimentul reprezintă o adunare publică, atunci trebuia respectată limita de 100 de participanți. Pe Calea Victoriei, însă, se plimbă fără mască, distanțare sau restricții zeci de mii de bucureșteni, așa cum se pot plimba pe oricare altă stradă pietonală din capitală”, precizează Teodora-Ion Rotaru

Reprezentanții comunității LGBTI au anunțat că vor contesta decizia în instanță. Mai mult, ei fac apel la participanți să vină la marș care nu poate fi catalogat ca protest sau demonstrație.

În București și în țară se întâmplă evenimente culturale, festivaluri, procesiuni religioase cu zeci de mii de participanți. Doar protestele și demonstrațiile sunt limitate numeric la doar 500 de participanți. În contextul pandemic actual nu există niciun motiv justificat pentru împiedicarea organizării Marșului Bucharest Pride 2021. Buletinul de presă transmis de Grupul pentru Comunicare Strategică indică o incidență de 0,17 persoane infectate cu Sars-Cov-2 la mia de locuitori, mult sub limita de 1,5 la mie care ar impune măsuri suplimentare de siguranță”, a mai arătat Teodora Ion-Rotaru.

Marșul Pride din 2019, București
Marșul Pride din 2019, București

Asociația ACCEPT este hotărâtă să organizeze evenimentul, indiferent de situație. De aceea, a făcut un apel public către toți cei care „cred în libertatea de exprimare, în valorile europene și drepturile omului” să se alăture marșului care va începe pe 14 august, de la ora 17.00 la intrarea dinspre Piața Victoriei. Participanților la marș și se vor oferi măști de protecție multicolore. Voluntarii se vor asigura că se respectă distanțarea între participanți. De asemenea, în cadrul Pride Park din Herăstrău, organizatorii spun că vor găzdui un punct de vaccinare și un punct de testare deschise în perioada 11-13 august.

Primăria Capitalei spune că încă mai speră să găsească o soluție pentru aplanarea conflictului.

Protest organizat în București de asociația ACCEPT împotriva deciziei primarului general al capitalei, de a interzice anul acesta desfășurarea Marșului Bucharest Pride 2021.
Protest organizat în București de asociația ACCEPT împotriva deciziei primarului general al capitalei, de a interzice anul acesta desfășurarea Marșului Bucharest Pride 2021.

ACCEPT: Istoria încercării organizării „Bucharest Pride 2021” la Primăria Capitalei

1 iulie 2021 - Asociați ACCEPT notifică Primăria Capitalei cu privire la organizarea Marșului Bucharest Pride pe traseul pietonal Calea Victoriei pe 14 august. Organizatorii spun că Primăria putea refuza în termen de 48 de ore.

27 iulie 2021 - Asociația ACCEPT face o revenire la prima notificare, cu scopul de a obține întrunirea Comisiei de Ordine Publică din cadrul PMB. ACCEPT a propus ca marșul tradițional, organizat cu platforme și camioane cu muzică, să fie transformat în unul exclusiv pietonal, pentru a se integra fără probleme în proiectul PMB „Străzi Deschise”.

5 august 2021 - Comisia de Ordine Publică a PMB se întrunește și respinge organizarea Marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei pe 14 august, în condițiile în care contra-manifestația anti LGBTI+ organizată de Noua Dreaptă a fost deja aprobată de PMB.

6 august 2021 - Asociația ACCEPT protestează în fața Primăriei Capitalei împotriva deciziei abuzive care își propune să reducă bucureștenii la tăcere.

Ce susține Primăria Capitalei

1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spațiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureșteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021. Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicția de suprapunere a două adunări publice.

2. Ambele cereri pentru miting ale Asociației Accept prevăd un număr de 10.000 participanți. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricțiile sanitare, era 100.

3. Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată.

Mitingul Asociației Noua Dreaptă

Asociația Noua Dreaptă a solicitat și ea o contramanifestație pe același traseu cu asociația Accept. Primăria Capitalei le-a respins cererea și le-a oferit rute alternative.

În momentul de față, Asociația Noua Dreaptă are aprobat un miting pe traseul Piața Victoriei-Piața Romană-Piața Universității-Piața Unirii. Bulevardul Magheru reprezenta și una dintre alternativele propuse Asociației Accept.

În fiecare an, marsul ”Bucharest Pride” este huiduit de pe margini de reprentanții ai acestei asociații.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG