Linkuri accesibilitate

Lia Savonea, atac frontal asupra Curții Supreme de Justiție. Cristina Tarcea o acuză că vrea să revoce actuala conducere a ÎCCJ


Lia Savonea vs Cristina Tarcea
Lia Savonea vs Cristina Tarcea

Președinta CSM, Lia Savonea, a convocat secția de magistrați a instituției pentru a demara un control al Inspecției Judiciare la Curtea Supremă, după decizia de redeschidere a proceselor cu complete de trei judecători. Cristina Tarcea o acuză pe Savonea că vrea să revoce magistrați independenți.

O consecință a deciziei CCR - care s-a luat cu un scor strâns, de cinci voturi la patru - a apărut la două zile distanță. Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că vrea ca Inspecția Judiciară, o instituție acuzată că se află sub influența PSD, să-i cerceteze pe magistrații celei mai înalte instanțe a țării, Curtea Supremă de Justiție.

Ea a spus că este nevoie ca Înalta Curte să-și asume responsabilitatea. Este vorba despre instituția condusă de Cristina Tarcea, cea care a pledat împotriva deciziei luate de CCR, aceea de a fi rejudecate procesele de corupție care s-au desfășurat cu completuri de trei judecători.

Judecătorii CCR numiți de PSD și UDMR au considerat că nu au fost legal constituite completurile de trei judecători de la Înalta Curte, pe motiv că acești magistrați penaliști ai celei mai înalte instanțe din ierarhia țării nu ar fi fost specializați în acte de corupție. Patru dintre judecătorii CCR - cei numiți de președinții Băsescu și Iohannis, precum și cel numit de PNL, s-au opus acestei decizii a CCR.

Înainte să apară motivarea CCR, unde sunt așteptate și argumentele judecătorilor CCR care s-au opus, Lia Savonea a trecut la atac.

Ea a spus că ,potrivit legii, responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea preşedintelui instanţei supreme sau vicepreşedintelui care a coordonat activitatea în materie penală.

O astfel de solicitare apare cu trei luni înainte de expirarea mandatului Cristinei Tarcea, care nu mai candidează la un nou mandat, însă declarația lui Savonea pare să se îndrepte și către vicepreședinții Înaltei Curți.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este situată, constituţional şi legal, în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti din România. Este al doilea conflict de natură constituţională, efect al nerespectării dispoziţiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părţilor la un proces echitabil. Conduita managerială a Instanţei supreme trebuie să aibă un grad de exigentă şi rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curţilor de apel din România", a adăugat preşedintele CSM.

Replica șefei Curții Supreme, Cristina Tarcea

Într-o declarație de presă, Cristina Tarcea a acuzat-o pe Lia Savonea că „tânjește de mult la revocarea” judecătorilor independenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ea a mai arătat că Savonea urmărește să scape de votul său din cadrul CSM, „care este independent față de șefa CSM”. Cristina Tarcea este, prin prisma funcției, membru de drept al CSM, acolo unde se iau deciziile de sancționare, de demitere sau de avansare a procurorilor și judecătorilor.

De asemenea, Cristina Tarcea a mai spus că ține cont de deciziile judecătorilor CCR cu experiență, cum este cazul lui Daniel Morar și al Monei Pivniceru (doi dintre cei care au votat împotriva rejudecării proceselor de corupție de la etapa de fond). Tarcea a adăugat că Lia Savonea ia în considerare deciziile unor membri CSM precum Cristian Deliorga și Gheorghe Stan (doi dintre cei care au votat pentru și care sunt recenți numiți la CCR, la propunerea PSD).

Cristina Tarcea este de anul trecut ținta unor acuzații venite din partea PSD, iar zilele trecute a declarat că nu s-a înscris în cursa pengtru obținerea unui nou mandat la Înalta Curte pentru că vrea „să-și petreacă timpul între oameni onești”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG