Linkuri accesibilitate

Libertatea: Corpul de Control al Guvernului constată supraevaluări de 2.485% la achizițiile de la Spitalul Gomoiu


Achiziții supraevaluate, contracte de publicitate de milioane de euro - asta a găsit Corpul de Control al Guvernului din perioada premierului Mihai Tudose. La acel raport se adaugă documente obținute de Libertatea din interiorul instituțiilor subordonate Primăriei Capitalei.

Aflată într-un război deschis cu Asociația Dăruiește Viață, care construiește un spital de oncologie pediatrică exclusiv din donații, Gabriela Firea se lăuda la Digi24 că „și eu am făcut un spital”, referindu-se la finalizarea lucrărilor de la corpul nou al Spitalului de copii Victor Gomoiu.

Ziarul Libertatea publică joi detali despre cum s-au cheltuit banii la lucrările cu care se laudă primarul general al Bucureștiului:

  • Controlul se referă la perioada 2012-2017,când Corpul de Control al Guvernului a realizat un raport amplu despre cheltuielile din interiorul ASSMB, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.
  • La capitolul II.7 se vorbește despre “realizarea obiectivului de investiții “Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea spitalului Clinic de Copii «Victor Gomoiu»” “Executantul obiectivului de investiții a practicat adaosuri comerciale ridicate, ceea ce a condus la o majorare a prețului de vânzare a echipamentelor față de prețul său de achiziție cu procente cuprinse între 59% și 2.485%”.
  • Tot inspectorii observă că “ofertantul și-a stabilit profitul și cheltuielile indirecte în valoare totală de 30% (5% și 25%)”.

Contractele de publicitate

Pentru că anul viitor vor fi alegeri locale, iar Gabriela Firea își dorește un nou mandat, Administrația Spitalelor Municipiului București (ASSMB) a început deja campania de promovare a realizărilor sale, implicit ale primarului în funcție.

În trei luni - august / noiembrie 2019 - ASSMB cheltuie peste un milion de euro pe publicitate, marea parte a banilor fiind îndreptată către televiziuni.

În contextul scandalului dintre Firea și Asociația Dăruiește Viață, postul de radio EuropaFM a anunțat că returnează sumele obținute dintr-un contract de publicitate cu Primaria București, contract semnat în vară, dar la care a renunțat ulterior.

Europa FM a decis să acorde spații gratuite de publicitate pentru promovarea acestei inițiative, care urmărește finanțarea din donații a primului spital public de oncologie pediatrică.

Extinderea lucrărilor

Asociația Dăruieste Viață - care ridică, exclusiv din donații și sponsorizări, primul spital public de oncologie și radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România - anunță că lucrează la un masterplan pentru refacerea de la zero a Spitalului Marie Curie. Anunțul a fost făcut joi, într-o conferință de presă, de fondatoarele asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Ele au amintit că Spitalul Marie Curie a fost donat României de statul polonez și spun că acum un ONG va reface de la zero această unitate medicală. După refacerea completă, Spitalul Marie Curie ar urma să fie cel mai mare și mai modern spital pentru copii din România, au spus ele.

Nou atac al Gabrielei Firea

Gabriela Firea a mai lansat joi un atac la adresa lui Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului Dăruiește Viață, acuzând că acestea fac campanie unui candidat la Primăria Capitalei, scrie HotNews.ro

Aceasta mai spune că atacul la adresa ei pe Facebook, după ce a distribuit o postare injurioasă la adresa inițiativei de a construi un spital din donații pentru copiii bolnavi de cancer, este sponsorizată.

Firea a mai declarat că va candida din nou, la alegerile de anul viitor, pentru un nou mandat de primar general.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG