Linkuri accesibilitate

Licu: Secția Specială nu va mai retrage apelurile în dosarele cu magistrați, dar la Ghiță era justificat


Gheorghe Stan, fostul șef al secției speciale, a plecat judecător la CCR, iar adjuncta sa Adina Florea aspiră la șefie, dar e blocată la CSM.

Procurorul General interimar a declarat că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu va mai retrage apeluri în dosarele aflate în instanță, așa cum a făcut-o în mandatul lui Gheorghe Stan. În cazul dosarului lui Sebastian Ghiță, măsura ar fi fost justificată, spune Licu.

Bogdan Licu a spus că a discutat despre apelurile retrase deja sub mandatul procurorului Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei, în prezent judecător la CCR.

„Dintre cele trei apeluri retrase, (...) în cauza în care erau cercetaţi cei doi procurori, Liviu Tudose şi Mihăilă Aurelian, am constatat că la baza retragerii acelui apel a stat ancheta care are loc în prezent faţă de procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu şi care sunt sub control judiciar. Un lucru important, pe care nu ştiu dacă îl ştiţi, e acela că în acel dosar, înainte de trimiterea în judecată de către DNA, au fost audiaţi cinci procurori cu funcţii de conducere care şi-au exprimat opinia în scris, respectiv că acolo nu sunt fapte penale şi că dosarul nu trebuie trimis la instanţă. Despre celelalte două apeluri retrase nu am avut cu cine să discut, pentru că Gheorghe Stan nu mai este aici”, a explicat procurorul general interimar, conform Agerpres.

Instanța supremă a luat act de fapul că Secția Specială a retras apelul făcut de DNA în dosarul de corupție în care era judecat Sebastian Ghiță, așa încât acesta rămâne achitat definitiv. Ghiță era judecat în dosarul de corupție de la Prahova alături de foști ofițeri de poliție și din parchete, care au fost la rândul lor achitați. Ghiță, fugit în Serbia, mai este judecat și în alte dosare de corupție.

Motivul pentru care Secția Specială a retras apelul, la jumătate lui iulie, este că "hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”.

O decizie similară a fost luată de Secția Specială și în dosarul Romsilva-Hrebenciuc, în care urmau să fie judecați Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu. Mutarea a fost făcută în 13 mai și cu ajutorul ei Tudor Chiuariu a rămas cu achitarea dată de prima instanță.

În cazul lui Hrebenciuc, procesul va continua pentru că însuși acesta a făcut apel la decizia de condamnare la 2 ani de închisoare cu executare pe care o primise.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG