Premierul Florin Cîțu a avansat ideea, într-un interviu pentru G4media.ro, că ar putea interzice oprirea cotizațiilor membrilor de sindicat direct de pe statul de plată, astfel încât sindicaliștii ar trebui să plătească personal, în fiecare lună, sumele stabilite prin contact.
Vom face plângeri și la Organizația Internațională a Muncii
Această idee nu a picat deloc bine liderilor de sindicat. „O să cerem Avocatului Poporului să facă o sesizare la Curtea Constituțională. Codul Muncii interzice orice imixtiune în activitatea sindicatelor și conform Constituției, sindicatele sunt organizații de drept privat ale salariaților care apără interesele acestora în mod independent. Dacă face așa ceva, vom face plângeri și la Organizația Internațională a Muncii”, a declarat la Europa Liberă Petru Dandea, secretar general al Cartel Alfa.
El susține că fondurile sindicatelor sunt transparente, în fiecare an acestea fiind obligate să depună la ANAF un bilanț contabil, ca orice altă companie comercială.
„Mulți nu știu că bilanțul conferedațiilor sindicale este înregistrat oficial la ANAF, are caracter public, noi depunem an de an bilanțul financiar contabil care cuprinde veniturile și cheltuielile sindicatului. Nu e vorba că nu există transparență în acest domeniu”, susține Dandea.
Condiția de bază
Federația Sanitas anunță pe site că o condiție pentru a deveni membru de sindicat este aceea ca „să plăteşti regulat cotizaţia de membru stabilită prin Statut şi să fii de acord ca ea să fie reţinută pe statul de plată”.
Cotizaţia reţinută pe statul de plată este de 1% din salariul brut, deductibilă din impozit
Mai mult, se mai arată în prezentarea sindicatului, „în prezent, cotizaţia reţinută pe statul de plată este de 1% din salariul brut, deductibilă din impozit”. Asta înseamnă că membrii Sanitas plătesc diferențiat, în funcție de venituri.
Conform Institutului Național de Statistică, un medic șef are un salariu de bază, fără sporuri, între 8.000 și 16.000 de lei pe lună, un asistent medical în jur de 4500 de lei pe lună, iar un medic rezident 6.000 de lei pe lună. Asta înseamnă că ei plătesc către sindicat între 80 și 160 de lei pe lună în cazul medicilor șefi, 45 de lei asistențiii medicali, și 60 de lei rezidenții.
În cazul sindicatelor din învățământ acestea percep o cotizație de 1% din salariul net, un profesor membru de sindicat plătind astfel aproximativ o taxă de 50 de lei în fiecare lună. Secretar general al Cartel Alfa arată că unele sindicate au ales să stabilească o cotizație unică. „Mare parte din sindicate au stabilit o indemnizație unică, bazată pe principiul solidarității sociale. De exemplu, federațiile sindicale din Comerț care fac parte din Cartel Alfa și care reprezintă angajații din supermarketuri plătesc o sumă fixă, undeva între 10 și 15 lei pe lună cotizație la sindicat”, ne-a mai declarat Dandea,.
Veniturile șefilor
Liderii de sindicat sunt bine plătiți în România. De exemplu, Dandea a primit, potrivit declarației de avere pe anul trecut, cea care reflect veniturile din 2019, un salariu de 77.058 de lei de la CNS Cartel Alfa.
La acestă sumă se adaugă 7.888 de lei pentru calitatea de membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Sindromania SRL, firma care administrează o companie de turism a sindicatului.
Un alt lider de sindicat, celebru pentru achizțiile sale este Ioan Rădoi, președinte al federației sindicale din Transporturi și lider al sindicatului Metrorex. În 2019, acesta a încasat 227.882 de lei, adică 19.000 de lei pe lună, aproximativ 4.000 de euro, pentru „salariu pentru funcția de Președinte plus indemnizație sindicală”.
Dumitru Costin a afirmat, în cadrul Congresului Blocului Național Sindical (BNS), la finalul intervenţiei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că îi transmite nemulţumirea faţă de afirmaţiile premierului Florin Cîţu.
Este pentru prima oară în 30 de ani când un lider politic a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi
„Ţin să vă transmit nemulţumirea întregului nostru Congres faţă de acuzaţiile pe care le-a adus în ultimele două săptămâni domnul premier Cîţu. (…) Este pentru prima oară în treizeci de ani când un lider politic aşa cum este domnul Cîţu a transformat întreaga mişcare sindicală într-o adunătură de hoţi pentru că afirmaţii de genul «luaţi banii oamenilor fără acordul lor» înseamnă hoţie, furt”, a afirmat Dumitru Costin.
În declarația de avere depusă în 2020 de sindicalistul Costin apar încasări din poziția de președinte al BNS în valoare de 113.733 de lei. De asemenea, din calitatea de secretar general al Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori a mai încasat 69.029 de lei.
Problemele cu legea ale sindicaliștilor români
Poziția de lider de sindicat este avantajoasă și din alte puncte de vedere. Odată cu dezbaterile publice la care participă, crește și notorietatea. De aici până la intrarea în politică și participarea la alegeri mai este doar un pas.
Este cazul lui Dumitru Coarnă, fostul lider al unui sindicat al polișiștilor care, după ce s-a pensionat, s-a înscris în PSD și a devenit deputat. A obținut anul trecut un venit de 113.773 de lei. Pe lângă această sumă, Dumitru Coarnă este membru în Consiliul Economic și Social, calitate obținută tot datorită calității de sindicalist, poziție din care a câștigat 29.382 de lei. La aceste sume se adaugă și pensia, de 64.800 de lei. Un total de aproape 208 mii de lei anul trecut (aproape 42.440 de euro).
Nu de puține ori liderii de sindicat au sfârșit cu condamnări serioase pentru fapte de corupție. Vorbim de Marius Petcu, fost lider al CNSLR-Frăția și al Federației Sanitas, condamnat la șapte ani de închisoare după ce ar fi primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.
Un alt sindicalist celebru condamnat la ani grei de închisoare după ce a devalizat patrimonial sindicaliștilor este Liviu Luca de la Petromservice. Luca a fost condamnat definitiv, în luna aprilie a anului 2018, la 10 ani de detenţie într-un dosar vizând delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petromservice.