Linkuri accesibilitate

Lidl cere schimbarea judecătorului care a oprit lucrările de lângă radarul NATO


MApN ceruse inițial demolarea unei construcții ridicate de concernul german Lidl prea aproape de radarul de la Cârcea.
MApN ceruse inițial demolarea unei construcții ridicate de concernul german Lidl prea aproape de radarul de la Cârcea.

Compania Lidl a cerut strămutarea cauzei prin care se decidea anularea autorizației de construire a unui depozit în apropierea radarului Ministerului Apărării de la Cârcea.

Solicitarea vine după ce instanța a decis că o tranzacție extrajudiciară (înțelegerea la care au ajuns cele două părți după inițierea procesului) dintre MApN și Lidl nu acoperă emiterea nelegală a autorizației.

Tribunalul Dolj a făcut publică motivarea prin care o judecătoare a instanței a decis că înțelegerea dintre MApN și Lidl pentru clarificarea situației construcției centrului logistic Lidl de la Cârcea nu poate fi pusă în aplicare.

Vătămarea invocată s-a raportat la un interes public.

MApN și Lidl se înțeleseseră că, deși operatorul economic a început construcția unei clădiri fără a avea toate avizele necesare, o poate continua dacă plătește contravaloarea înălțării radarului de la Cârcea. Operațiunea era necesară după ce, în urma ridicării construcției, angajații MApN au constatat că stâlpii interferează cu undele radio și că aceasta afectează semnificativ activitatea radarului.

„Interesul vătămat nu aparţine numai reclamantului care s-a considerat vătămat prin emiterea actului ce face obiectul cererii de anulare, ci se constată că vătămarea invocată s-a raportat la un interes public”, arată motivarea Tribunalului Dolj.

Cu alte cuvinte, judecătoare spune că nicio înțelegere extrajudiciară nu poate acoperi ilegalitatea care s-a produs în momentul emiterii autorizației de construire. Interesul public, al cetățenilor, este mai important decât o înțelegere comercială între două părți.

Lidl a reușit să ridice aproape întreaga structură a depozitului.
Lidl a reușit să ridice aproape întreaga structură a depozitului.

Pentru acest motiv, judecătoarea Florica Ducu a decis să judece în continuare cererile inițiale - este vorba despre anularea autorizației de construire și a construcției pe care MApN le ceruse inițial după ce a constat că Primăria Cârcea și Consiliul Județean Dolj au emis documente fără a solicita și a primi acordul Armatei. Inițial s-a pus problema că Lidl a primit permisiunea de a construi în interiorul unui perimetru protejat de 5.000 de metri din jurul radarului de la Cârcea.

Ulterior, a fost invocată încă o problemă. Generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN a declarat pentru Europa Liberă că indiferent de distanță construcția avea nevoie de aviz special pentru că urma să aibă un volum mai mare de 5.000 de metri cubi.

Strămutarea judecății

Pentru rezolvarea problemei centrului logistic și repunerea radarului de la Cârcea în situația de funcționare perfectă, există două procese deschide de MApN. Unul privește suspendarea autorizației de construcție, celălalt anularea ei. Procesele merg în paralel.

La 6 zile după ce judecătoarea Florica Ducu a decis să respingă tranzacția extrajudiciară între MApN și Lidl, pe 26 septembrie, în dosarul privind suspendarea autorizației de construire, avocatul companiei a cerut ca procesul să fie mutat în alt județ.

Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică. Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, a calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.

În încheierea de ședință în care s-a cerut strămutarea se arată că motivul invocat este faptul că documente din dosar au apărut în presă.

O strămutare este așteptată și în al doilea proces, care are termen pe 20 octombrie. Procedura ar însemna că un judecător din alt județ, da la o instanță egală în grad cu Tribunalul Dolj ar urma să dea soluția finală. Procedura echivalează și cu prelungirea procesului.

Revista armatei - Este sau nu în pericol Radarul de la Cârcea

Revista Ministerului Apărării se întreabă retoric într-un amplu articol dacă există vreun pericol real asupra radarului de la Cârcea în urma procesului cu Lidl.

Generalul de brigadă Constantin Spînu spune că, indiferent ce va decide instanța, deciziile ei vor fi respectate. Recunoaște că ridicarea stâlpilor de către lanțul de supermarket-uri interferează cu radarul, dar „nu îl afectează semnificativ” în momentul de față.

Pe 22 martie 2022, MApN solicita Secției Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj suspendarea autorizației de construire și sistarea lucrărilor la depozitul pe care Lidl îl construia pe motiv că zona de vizibilitate radio va fi afectată pe direcţia sud.

Pe 12 iulie, MApN și Lidl încheiau o înțelegere prin care Lidl urma să asigure lucrările de înălțare a radarului, iar MApN urma să dea aviz favorabil construirii depozitului.

În aceeași zi, consemnează jurnaliștii militari, prin Ordinul 106, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, își delega atribuțiile de serviciu locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere.

Acesta semna tranzacția judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022.

Ministrul Vasile Dîncu și-a delegat atribuțiile către unitatea militară din Dolj în ziua încheierii tranzacției cu Lidl.
Ministrul Vasile Dîncu și-a delegat atribuțiile către unitatea militară din Dolj în ziua încheierii tranzacției cu Lidl.

În Ordin se face referire la „amenajarea unei poziții temporare de funcționare a unui radar pe timpul executării lucrărilor și relocarea efectivă a radarului FPS-117 din organica Companiei 110 Radiolocație Cârcea din poziția actuală în viitorul amplasament, care se va realiza de către pârâți pe cheltuiala lor, cu un operator economic specializat și agreat de furnizorul echipamentelor sau de agenția NATO”. În fapt, ar fi vorba doar de o supra-înălțare.

„Soluția tehnică la care se face referire în ordinul de delegare a competențelor prevede instalarea temporară a radarului în aceeași cazarmă, pe o poziţie apropiată celei inițiale, astfel încât el să continue să funcţioneze”, se arată în documentul citat. Înățarea cu 12 metri față de o cotă de referință, susțin jurnaliștii militari, ar putea aduce un câștig operațional important, prin creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG