„S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitatea pentru transport, și anume elevii din școlile înscrise în registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației a precizat că începând din acest an școlar vor avea gratuitate la transport și elevii cu domiciliul în județul Ilfov care învață la București. Ei se vor putea folosi gratuit metroul.
„Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite titluri de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren pentru clasa a II-a pe tot parcursul anului școlar”, a spus Ligia Deca.
Transportul gratuit cu metroul va fi decontat din bugetul Ministerului Transporturilor.
Banii pentru transportul urban, rutier interjudețean și județean vor fi decontați din bugetul Ministerului Educației.
„În cazul în care nu există serviciu de transport public județean și interjudețean și nici mijloace de transport aparținând unităților școlare și unităților teritorial-adminitrative se vor avorda sume forfetare, similar cu ceea ce s-a întâmplat până acum la navetă”, a spus Deca. Banii pentru acest tip de transport vor fi dați tot de la bugetul Ministerului Educației.
În privința transportului pentru studenți, Ligia Deca a spus că studenții de la forma cu frecvență vor avea gratuitate de 90% pentru biletele de tren.
„Se majorează și vârsta până la care se acordă aceste facilități: până la 30 de ani. Iar pentru studenții cu unul sau ambii părinți decedați, proveniți din centrele de plasament sau din familia extinsă, aceștia beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport”, a mai spus Deca.
Cu privire la începerea anului școlar, Ligia Deca a declarat că în acest moment există 189 de unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare neconforme, din 148 de unităţi administrativ teritoriale. Ea a precizat că urmează să se aloce peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situaţia în 159 de unităţi de învăţământ iar pentru restul de 30 de şcoli vor solicita Ministerului Finanţelor o suplimentare de linie bugetară la rectificare.
„În ceea ce priveşte situaţia grupurilor sanitare neconforme, pot să vă spun că în ultimul an s-au finalizat lucrările la 62 de astfel de unităţi de învăţământ, desi pentru 62 de şcoli nu mai suntem în situaţia în care grupul sanitar să nu fie în incintă sau să nu fie conform”, a anunţat ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a arătat că la data de 25 august, ministerul a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru lucrări. ”Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situaţia în 159 de unităţi de învăţământ iar pentru restul de 30 de şcoli vom solicita Ministerului Finanţelor o suplimentare de linie bugetară la rectificare”, a mai afirmat ea.
„Dacă ne uităm la ultimii ani, vedem că de la peste 2.000 de unităţi de învăţământ în această situaţie am ajuns sub 200, cred că evoluţia este una pozitivă, sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai avem această situaţie”, a declarat Deca.