Linkuri accesibilitate

România | Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge


Numărul de donatori scade la jumătate în perioada de vară.
Numărul de donatori scade la jumătate în perioada de vară.

În România, spitalele sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții. Familiile pacienților fac apel la rude, prieteni și ONG-uri pentru donații de sânge specifice, dedicate unui anumit pacient.

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin evenimente dedicate, voluntarii încearcă să acopere necesarul de sânge din iulie și august. Anul acesta însă, cu toate evenimentele organizate în luna iunie, numărul de donatori a rămas mic, iar nevoia de sânge e mai mare ca oricând.

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procent de 1,7% oameni care donează periodic, comparativ cu media europeană de 10%.

În fiecare zi, pe pagina de Facebook „N-avem sânge” apar anunțuri pentru câte un pacient aflat în spital care are nevoie de sânge. Marian Costache, cofondatorul Asociației HEM, care coordonează programul „N-avem sânge” alături de alți voluntari, spune că primește zilnic cereri disperate din partea familiilor bolnavilor.

În luna iunie, asociația a organizat multe evenimente în mai multe orașe din țară, tocmai pentru că încep vacanțele și numărul de donatori se rărește.

În iunie nu s-a recoltat atât cât am fi vrut, nu s-a recoltat cât ne-am fi dorit. Nu știu cum o să se descurce centrele pentru că mai ales în perioada de pandemie foarte mulți bolnavi cronici au amânat să meargă la spital. Acum cererea de sânge de la spitale e cel puțin dublă, dacă nu chiar triplă, față de ce reușim noi să strângem în urma mobilizărilor. Este un echilibru delicat pe care îl fac centrele de transfuzie. Sunt foarte multe spitale în București și foarte mulți oameni care vin să se opereze aici”, arată Marian Costache.

Pagina de Facebook N-avem sange are zilnic cereri de donare pentru bolnavii din spitale
Pagina de Facebook N-avem sange are zilnic cereri de donare pentru bolnavii din spitale

Programul „N-avem sânge” a început în 2016, după Colectiv, și de atunci Marian donează periodic. Alături de alți voluntari a reușit să convingă mii de oameni să doneze. A observat că de multe ori oamenii nu au curaj. „Oamenii nu donează de frică, după noi a avea sau nu avea sânge este echivalent cu a avea sau a nu avea curaj”, consideră Marian Costache.

Medic UPU: Îi rugăm pe oameni să vină în continuare la donare

Unul dintre spitalele nevoite să amâne pacienții de la operație este Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare din Moldova.

Nu se mai pot face toate intervențiile de chirurgie și ortopedie programate.

Se amână zilnic cam două intervenții de chirurgie și ortopedie de pe o zi pe alta din cauza lipsei de sânge, spune medicul şef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu. Cu toate că apelează la centrele de donare din celelalte județe, sângele tot nu este suficient. „Nu se mai pot face toate intervențiile de chirurgie și ortopedie programate. Numărul de donatori la nivelul Iașiului era în medie de 80 pe zi, dar a scăzut zilele trecute la 30”, a spus Diana Cimpoeșu. Medicul spune că nevoia de sânge este comparabilă cu 2019.

Evident că a crescut cererea de operații față de 2020. Noi am făcut mai multe apeluri în presă, le mulțumim celor care au donat, sperăm să primim mai multe produse de sânge și să nu mai amânăm operațiile. Îi rugăm pe oameni să vină în continuare la donare”, a mai spus medicul.

De multe ori, spitalul folosește sânge adus din celelalte județe ale Moldovei - Vaslui, Botoșani, Galați, Vrancea. Dar acum numărul de donatori a scăzut și aici și au fost situații în care sângele a fost adus din județele din Ardeal.

„Este dureros pentru un pacient ca după ce a fost amânat un an să-l amâni acum că nu e sânge”

La Centrul de Transfuzii de la București, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% în ultimele două săptămâni

În mod normal avem cam 200-250 de donatori zilnic. Dar în ultimele 2 săptămâni numărul a scăzut sub 160 pe zi.
Corina Posea, Centrul de Transfuzii București

În perioada examenelor și a vacanțelor scade numărul de donatori. În mod normal avem cam 200- 250 de donatori zilnic. Dar în ultimele 2 săptămâni numărul a scăzut sub 160 pe zi. Din nefericire, cererea spitalelor nu a scăzut, pacienții nu au vacanță. Iar ca să putem să asigurăm cererea către spitale facem apel la centrele de transfuzie din Argeș, Prahova, dar trimitem mașina și la Arad și la Oradea. În spitalele din București sunt internați foarte mulți pacienți din spitalele din alte județe”, a spus medicul Corina Posea – Centrul de Transfuzii de la București.

Dintr-o singură donare, medicii fac 2 sau 3 unități de componente de sânge. „Cererea spitalelor este între 500 – 700 de pungi cu componente sanguine pe zi”, spune Corina Posea. „A fost un an greu cu multe operații amânate. Este dureros pentru un pacient ca după ce a fost amânat un an să-l mai amâni o zi sau două că nu are sânge”, mai arată medicul care îi îndeamnă pe oamenii sănătoși să meargă să doneze chiar dacă este vacanță.

Trebuie să explicăm tot timpul, astfel încât oamenii să conștientizeze. E important să ajungă mesajul la tineri. Ar trebui făcute niște campanii susținute de către un personal dedicat, cu abilități de comunicare, care să facă numai asta”, a mai spus medicul.

Francis Doboș: Credința are și acest aspect: să îți pese de viața celorlalți

Preotul catolic Francisc Doboș a postat, joi, o fotografie cu mesajul #FăCeFacePopa pe contul personal de Facebook de la Centrul de Transfuzii din București, unde tocmai donase pentru a treia oară în acest an. Face acest lucru din 2015 constant. „Nici eu nu donam până nu m-a provocat cineva, nu mi se părea un lucru important, dar când am început să deschid ochii am început să conștientizez”, spune Francisc Doboș.

Eu nu am nevoie de motive ca să donez. E suficientă credința cu mânecile suflecate. Astăzi mi-au spus că e deja a treia oară pe anul asta, nici nu știam că am ajuns la a treia donare. Nici n-am ținut cont”, a spus Francisc Doboș.

Preotul Francisc Doboș spune că donarea de sânge nu trebuie să țină de confesiunea religioasă, ci de salvarea vieții
Preotul Francisc Doboș spune că donarea de sânge nu trebuie să țină de confesiunea religioasă, ci de salvarea vieții

De fiecare dată când donează nu are un motiv anume, și nu donează neapărat că e nevoie pentru un anumit pacient. „E nevoie sânge, e nevoie de viață, de o cultură a vieții. Credința are și acest aspect, nu e nevoie să fii de o anumită confesiune, ci să îți pese de viața celorlalți. Noi nu prea avem această cultură. Riscăm să devenim un popor de credincioși cu credința pe buze mai mult. Dacă Christos și-a dat sângele pentru noi, putem să dăm și noi măcar 450 de ml din când în când”, a mai spus preotul.

Condițiile donării:

  • donatorul are vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
  • greutate peste 50Kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
  • să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Cei care vor să doneze pot fi cetăţeni români cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate. Toate detaliile donării pot fi aflate de pe site-ul Centrul de Transfuzie Sanguină.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG