Linkuri accesibilitate

Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.
Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Forțele ucrainene avansează în est. Separatiștii cer referendumuri de urgență pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene anunță noi victorii în regiunile Harkov (est) și Herson (sud). Președintele Ucrainei transmite că forțele sale pregătesc o nouă serie de acțiuni de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia. „Întreaga Ucraină trebuie să fie liberă”, a spus el duminică.

16:52 19.9.2022

Explozii în orașul Donețk, estul Ucrainei

O serie de explozii au zguduit luni orașul Donețk, aflat sub ocupația forțelor separatiste pro-ruse. Potrivit primarului orașului, Alexei Kulemzin, care este sprijinit de Moscova, 13 persoane au fost ucise și altele au fost rănite în urma exploziilor din oraș. Kulemzin a dat vina pe armata Ucrainei pentru decesele provocate. Nu există niciun comentariu din partea oficialilor ucraineni, transmite BBC.

Forțele separatiste pro-ruse controlează orașul Donețk încă din anul 2014, când, în urma protestelor care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, Moscova a trimis mai mulți soldați sub acoperire în peninsula Crimeea și în Donbas sub pretextul protejării minorității ruse din Ucraina.

Liderul Republicii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a acuzat Ucraina că a vizat în mod deliberat civili într-o stație de autobuz, un magazin și o bancă. Informațiile nu au putut fi încă verificate.

16:41 19.9.2022

Vladimir Putin se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari, mai degrabă decât pe soldații Forțelor Armate ale Federației Ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Un blogger militar rus a raportat că forțele rusești „au început deja procesul de formare și de dotare a Corpului 4 Armată, cel puțin la nivel de documentație”. Institutul a relatat anterior că Putin a ocolit sfaturile comandamentul militar superior rus și conducerea Ministerului rus al Apărării pe tot parcursul verii, mai ales după contraofensiva de succes a Ucrainei din regiunea Harkov, nord-estul țării.

Formarea unor astfel de unități ad-hoc va duce la noi tensiuni, inegalități și la o lipsă generală de coeziune între forțe, avertizează experții ISW. Formarea de unități voluntare, antrenate în grabă, adaugă puțină putere de luptă efectivă forțelor rusești care luptă în Ucraina.

13:35 19.9.2022

Kremlinul respinge acuzațiile de crime de război comise în Ucraina

Moscova descrie drept „minciuni” acuzațiile că forțele sale au comis crime de război în regiunea Harkov, de unde au fost alungate la începutul acestei luni, transmite Reuters.

Circa 450 de corpuri, majoritatea ale unor civili au fost descoperite în gropi comune lângă Izium, spun autoritățile ucrainene.

Cadavre și povești de tortură într-un oraș eliberat de sub ocupația rusească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, investigația de la fața locului a scos la iveală dovezi de tortură.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat, luni, despre acuzațiile aduse de Zelenski. El a răspuns că „e la fel ca la Bucea, o minciună, vom apăra adevărul în această poveste”, a spus Peskov, citat de Reuters.

11:33 19.9.2022

Rusia atacă încă o centrală nucleară din Ucraina

Forțele ruse au atacat, luni, Centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP) cunoscută și ca Centrala nucleară a Ucrainei de Sud, situată în apropiere de orașul Nikolaiev.

Potrivit Reuters, reactoarele nu au fost atinse de explozia care a avut loc la 300 de metri distanță de acestea, iar centrala continuă să funcționeze normal. Au fost afectate clădiri ale complexului nuclear, o centrală hidroelectrică și linii de transmisie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG