Explozii în orașul Donețk, estul Ucrainei
O serie de explozii au zguduit luni orașul Donețk, aflat sub ocupația forțelor separatiste pro-ruse. Potrivit primarului orașului, Alexei Kulemzin, care este sprijinit de Moscova, 13 persoane au fost ucise și altele au fost rănite în urma exploziilor din oraș. Kulemzin a dat vina pe armata Ucrainei pentru decesele provocate. Nu există niciun comentariu din partea oficialilor ucraineni, transmite BBC.
Forțele separatiste pro-ruse controlează orașul Donețk încă din anul 2014, când, în urma protestelor care au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, Moscova a trimis mai mulți soldați sub acoperire în peninsula Crimeea și în Donbas sub pretextul protejării minorității ruse din Ucraina.
Liderul Republicii separatiste Donețk, Denis Pușilin, a acuzat Ucraina că a vizat în mod deliberat civili într-o stație de autobuz, un magazin și o bancă. Informațiile nu au putut fi încă verificate.
Vladimir Putin se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se bazează din ce în ce mai mult pe voluntari și trupe de mercenari, mai degrabă decât pe soldații Forțelor Armate ale Federației Ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Un blogger militar rus a raportat că forțele rusești „au început deja procesul de formare și de dotare a Corpului 4 Armată, cel puțin la nivel de documentație”. Institutul a relatat anterior că Putin a ocolit sfaturile comandamentul militar superior rus și conducerea Ministerului rus al Apărării pe tot parcursul verii, mai ales după contraofensiva de succes a Ucrainei din regiunea Harkov, nord-estul țării.
Formarea unor astfel de unități ad-hoc va duce la noi tensiuni, inegalități și la o lipsă generală de coeziune între forțe, avertizează experții ISW. Formarea de unități voluntare, antrenate în grabă, adaugă puțină putere de luptă efectivă forțelor rusești care luptă în Ucraina.
Kremlinul respinge acuzațiile de crime de război comise în Ucraina
Moscova descrie drept „minciuni” acuzațiile că forțele sale au comis crime de război în regiunea Harkov, de unde au fost alungate la începutul acestei luni, transmite Reuters.
Circa 450 de corpuri, majoritatea ale unor civili au fost descoperite în gropi comune lângă Izium, spun autoritățile ucrainene.
Potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, investigația de la fața locului a scos la iveală dovezi de tortură.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat, luni, despre acuzațiile aduse de Zelenski. El a răspuns că „e la fel ca la Bucea, o minciună, vom apăra adevărul în această poveste”, a spus Peskov, citat de Reuters.
Rusia atacă încă o centrală nucleară din Ucraina
Forțele ruse au atacat, luni, Centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP) cunoscută și ca Centrala nucleară a Ucrainei de Sud, situată în apropiere de orașul Nikolaiev.
Potrivit Reuters, reactoarele nu au fost atinse de explozia care a avut loc la 300 de metri distanță de acestea, iar centrala continuă să funcționeze normal. Au fost afectate clădiri ale complexului nuclear, o centrală hidroelectrică și linii de transmisie.