Linkuri accesibilitate

Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.
Un grup de localnici ocolesc cu bicicletele carcasa unei rachete ce a lovit un drum din orașul Balaklia, Ucraina, 19 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Forțele ucrainene avansează în est. Separatiștii cer referendumuri de urgență pentru alipirea la Rusia

Forțele ucrainene anunță noi victorii în regiunile Harkov (est) și Herson (sud). Președintele Ucrainei transmite că forțele sale pregătesc o nouă serie de acțiuni de recuperare a teritoriilor ocupate de Rusia. „Întreaga Ucraină trebuie să fie liberă”, a spus el duminică.

06:51 20.9.2022

Forțele ucrainene avansează în est

Ucraina anunță că forțele sale au avansat în est, deschizând drumul spre un posibil asalt asupra forțele ruse de ocupație din Donbas (Donețk și Luhansk), transmite Reuters.

Președintele Zelenski a declarat aseară că este clară panica atacatorilor și că se va concentra asupra unei înaintări rapide a forțelor sale. Ucraina cere în continuare comunității internaționale mai mult armament.

Potrivit autorităților locale, Ucraina a reluat controlul asupra întregului sat Bilohorivka, care se afla la 10 kilometri de Lisiciansk, orașul din Luhansk ocupat de ruși în iulie.

Liderul separatiștilor sprijiniți de Rusia din Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel către cel din Luhansk, pentru eforturi comune care să grăbească un organizarea unui referendum de alipire la Rusia.

21:27 19.9.2022

Zelenski: Nu vom lua pauză de la război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că armata Ucrainei nu se va lăsa slăbită în lupta pentru salvarea Ucrainei și pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia, transmite luni seara Reuters.

Kievul a anunțat că trupele sale au traversat râul Oskil, deschizând calea pentru un asalt asupra forțelor de ocupație rusești din regiunea Donbas, staționate în estul țării.

Reflectând schimbarea dramatică a situației de pe front, de când trupele ucrainene au recucerit regiunea Harkovului din nord-estul țării, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis că Ucraina va câștiga războiul.

„Ucrainenii îi vor învinge pe ruși”, a declarat Biden într-un interviu pentru emisiunea „60 de Minute” transmisă de canalul de televiziune american CBS.

Victoria va veni doar atunci când armata rusă va fi complet alungată de pe teritoriul ucrainean, iar Statele Unite vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a mai adăugat Biden.

„Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și de capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi”.

Trupele de artilerie ale Ucrainei pe frontul de sud al Ucrainei, 14 septembrie 2022. Armata rusă a suferit înfrângeri masive în ultimele săptămâni, pierzând în doar câteva zile teritoriul ocupat de Kremlin în cinci luni de zile.
Trupele de artilerie ale Ucrainei pe frontul de sud al Ucrainei, 14 septembrie 2022. Armata rusă a suferit înfrângeri masive în ultimele săptămâni, pierzând în doar câteva zile teritoriul ocupat de Kremlin în cinci luni de zile.

21:06 19.9.2022

Prezența militară a Rusiei în Siria, mai agresivă de la începutul războiului din Ucraina

Prezența Rusiei în Siria a devenit „mai agresivă”, atât în aer, cât și la sol, de la începutul invaziei din Ucraina, a declarat luni în timpul unei conferințe a Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale din Maryland locotenentul general Alex Grynkewich, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA, care se ocupă de supravegherea forțelor aeriene ale SUA în Orientul Mijlociu.

„Prezența rusă în Siria a devenit, aș spune eu, mai agresivă odată cu începerea războiului din Ucraina”, a spus Grynkewich, citat de CNN. Forțele americane văd această „presiune sporită atât în aer, cât și la sol din partea rușilor”, a adăugat Grynkewich.

„Sincer, este un pic îngrijorător, în condițiile în care avem forțe la sol și avioane rusești înarmate care survolează forțele americane”, a spus Grynkewich. „Soldații noștri sunt în contact permanent cu acei ruși în fiecare zi, interceptându-i, escortându-i și asigurându-se că forțele noastre de la sol rămân în siguranță în Siria și Irak, în timp ce continuă lupta împotriva ISIS”.

19:45 19.9.2022

Forțele ucrainene eliberează un sat din regiunea Lugansk, estul Ucrainei

Satul Bilohorivka din regiunea Luhansk se află acum în întregime sub control ucrainean, potrivit unui mesaj postat luni pe Telegram de Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, transmite CNN.

Haidai le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare cu operațiunea lor de eliberare a orașelor și a satelor din regiunea Lugansk, spunând că operațiunea de eliberare a regiunii este „mult mai dificilă” decât eliberarea Harkovului.

„Va fi o luptă dură pentru fiecare centimetru de pământ din Luhansk”, a adăugat Haidai. La începutul anului, forțele ucrainene au oprit avansul armatei ruse în Bilohorivka. În luna mai, armata ucraineană a aruncat în aer două poduri de pontoane în apropiere de Bilohorivka, oprind eforturile rușilor de a traversa râul Siverski-Donețk din regiunea Lugansk.

O școală din Bilohorivka, distrusă în urma unui atac cu rachete rusești din luna mai.
O școală din Bilohorivka, distrusă în urma unui atac cu rachete rusești din luna mai.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG